Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати Тужилаштва добри, грађани и Влада имају велика очекивања

Објављено: 01.11.2018. 17:15 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Потпредсједник Владе Зоран Пажин честитао је црногорским државним тужиоцима на пресудном доприносу запаженим резултатима у борби против организованог криминала и корупције у Црној Гори у протеклој години, наглашавајући да Влада и читаво друштво од државних тужилаца очекују највећи степен одговорности, знања и професионализма у раду. 

У обраћању на данашњој свечаности у Будви поводом Дана тужилаца Црне Горе, потпредсједник Пажин је указао да црногорско друштво несумњиво високо цијени значај, способност и допринос тужилачке организације остварењу правде и безбједности, будући да је Црна Гора у свом Уставу тужилачкој организацији гарантовала не само аутономност у професионалном одлучивању, већ и апсолутну независност од извршне власти.

Потпредсједник је саопштио да због овакве системске позиције тужилачке организације, којој је Устав повјерио највиши степен самосталности и независности у раду, Влада и читаво друштво имају велика очекивања од државних тужилаца. 

„Разлог за оваква очекивања је једноставан, јер од вашег самосталног просуђивања и одлучивања приликом истраживања, квалификовања и доказивања кривичних дјела у великој мјери зависи правда у Црној Гори,“ нагласио је.

Потпредсједник је изразио увјерење да у црногорском Тужилаштву има довољно лидерске мудрости, прегалаштва и професионализма који ће оправдати ова велика очекивања и наде које у тужилачку организацију полаже укупно црногорско друштво. 

„Штавише, многи од присутних у овој сали то су већ много пута доказали“ саопштио је Потпредсједник.

Подсјетио је да је, само у току ове године, Тужилаштво покренуло истраге против више од 100 лица за кривична дјела организованог криминала и високе корупције, оцјењујући да то довољно говори о доприносу тужилаца и тужилачке организације у изградњи праведног и безбједног друштва, као предуслова укупног напретка Црне Горе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Указао је, такође, на друге значајне успјехе у борби са криминалом који су ове године остварени кроз добру сарадњу Тужилаштва са другим дрзавним органима.

Уз квалитетну сарадњу са Управом полиције, одузета је имовина стечена криминалом у вриједности од око 30 милиона еура, заплијењене су нелегалне цигарете вриједне преко 10 милиона еура, док је на нашим границама спријечено уношење у Црну Гору више тона наркотика.

Потпредсједник је оцијенио да су овако убједљивим резултатима државни органи послали јасну поруку да се криминал у Црној Гори не исплати. 

Закључио је, међутим, да се надлежни државни органи не смију задовољити постигнутим, док год постоје они грађани, новинари, привредници чија су права повријеђена и који са правом очекују од државе да им заштити достојанство и обезбиједи правду. Нарочито, ако се на правду чека дуго времена.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?