Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Жаштита жена од насиља од одсудне важности у изградњи праведног и безбједног друштва

Објављено: 05.11.2018. 20:40 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Питања политичке партиципације и економског оснаживања жена, а нарочито питања спјечавања насиља над женама, која су у фокусу рада Женске политичке мреже, од одсудне су важности у изградњи праведног и безбједног друштва као кључног програмског циља Владе Црне Горе, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин током данашњег сусрета са представницама Женске политичке мреже.

Чланице Женске политичке мреже, која окупља представнице 16 политичких партија из власти и опозиције, представиле су низ иницијатива за измјену конкретних законских текстова, у циљу обезбјеђења боље правне и инситуционалне заштите жена од свих облика насиља.

Потпредсједник је поздравио стручност, озбиљност и студиозност представљених иницијатива, изражавајући спремност Владе да наведне иницијативе подробно размотри и реализује, у оквиру својих надлежности кроз програм рада Владе за наредну годину, све њихове аспекте који ће допринијети успостављања чвршћих гаранција заштите сигурности и једнакости жена у остваривању права.

У том смислу, саопштио је отвореност Владе да представнице Женске политичке мреже узму активно учешће у раду Владиних радних тијела која ће, кроз припрему измјена закона, предложити унапређење заштите сигурности и права жена у црногорском друштву.

Током разговора указано је на један број конкретних примјера нејасних или неадекватних законских норми које отежавају адекватну заштиту жртава насиља и правично кажњавање насилника, попут доминације прекршајне одговорности и изрицања ниских новчаних казни за дјела насиља над женама или нејасно дефинисане границе између прекршаја и кривичних дјела.

Потпредсједник је саопштио да ће Влада дати максималан допринос да сви уочени недостаци у законима и њиховој примјени буду елиминисани из црногорског правног система, наглашавајући да држава мора обезбиједити ефикасну институционалну и правну заштиту жртава и правично кажњавање насилника.

Представнице Женске политичке мреже саопштиле су податак да је, у протеклој години, на третирање посљедица насиља над женама Црна Гора потрошила 9,2 милиона еура, оцјењујући да би улагање у поузданије правне и иституционалне механизме заштите жена од насиља донијело не само вишеструку друштвену корист, већ и значајну уштеду јавних средстава.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?