Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада огласила у закуп нових 192 хектара земљишта на локалитетима Шас и Фраскањел: Шанса за нове и успјешне развојне пројекте

У циљу реализације нових инвестиција у пољопривреди, које ће, кроз одрживу валоризацију природних ресурса, омогућити даље унапређење домаће производње, отварање нових радна мјеста и бизнис могућности, Влада Црне Горе понудила је у закуп још један комплекс некоришћеног пољопривредног земљишта.

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини објавила је данас јавни позив за давање у закуп нових 192 хектара земљишта на локалитетима Шас и Фраскањел, у општини Улцињ, што је до сада највећа површина која је оглашена кроз овај пројекат. 

Подсјећамо, да се на локалитету Шас, на вишедецнијски запуштеном земљишту, већ успјешно реализује инвестиција на дијелу комплекса који је крајем прошле године закупила компанија „Воли“. Земљиште је обрађено, започета је пластеничка производња и производња поврћа на отвореном, а успостављају се засади агрума. 

Успјешно се реализују и инвестиције на осталим закупљеним локалитетима у општинама Никшић (Грахово), Подгорица (Голубовци), Улцињ (Бриска Гора) и Котор (Врановићи). 

Укупно око 300 хектара пољопривредног земљишта у државном власништву на до сада закупљеним локалитетима биће валоризовано кроз заснивање пољопривредне производње и прераде, у области маслинарства, виноградарства, производње љековитог и ароматичног биља, повртарства и воћарства. Укупне инвестиције кроз пројекте који се реализују на закупљеном земљишту прелазе 12 милиона еура, уз отварање значајног броја нових радних мјеста и ангажовање још већег броја сезонских радника. 

Реализација пројеката на закупљеним локалитетима донијеће многоструке бенефите. Донијеће нову вриједност пољопривредној производњи и економији Црне Горе, унаприједиће туристичку понуду, обезбиједиће суспституцију одређених производа и претпоставке за њихов извоз. Позитивне ефекте државне одлуке да валоризује неискоришћено пољопривредно земљиште осјетиће и локално становништво на овим подручјима, кроз разне облике кооперантских односа за које су исказали опредјељење инвеститори. Напомињемо важност и чињенице да ће наведени пројекти имати значајан ефекат и за животну средину, валоризацијом напуштеног и опожареног земљишта.
  
Јавним позивом, земљиште на локалитетима КО Шас и КО Фраскањел даје се на 30 година, за пољопривредну производњу. Да би се квалификовао, понуђач, између осталог, треба да достави инвестициони програм са освртом на висину инвестиције не мању од 2 милиона еура, број нових радних мјеста, обим и структуру производње, план коришћења земљишта. Понуђач се обавезује да ће најмање 80% укупно закупљене површине бити у функцији производње, као и да у року од пет година од закључења уговора о закупу испуни све обавезе наведене у инвестиционом програму.

С обзиром на континуирано интересовање инвеститора да улажу у пољопривреду и прераду, као секторе који остварују раст, који имају перспективу, али и све издашнију подршку из националног буџета и ЕУ фондова, очекујемо успјешну реализацију и новог јавног позива за закуп 192 хектара земљишта у Улцињу. 
      
Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?