Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Храповић: Задржаћемо најбољи медицински кадар у црногорском здравственом систему

Објављено: 13.11.2018. 17:29 Аутор: ПР служба
Министарство здравља Црне Горе ће подржати најбоље студенте медицине и младе љекаре и омогућити им усавршавање у најрефернтнијим установама, како би своја стручна знања примјењивали у својој земљи и омогућили континуитет стабилног и одрживог система здравства , поручио је црногорски министар здравља др Кенан Храповић. 
 
Министар Храповић, са сарадницима и координаторком студијског програма Фармације на Медицинском факултету, доц.др Зорицом Потпаром, разговарао је данас у Министарству здравља са студентима медицине и младим љекарима, који су током студија имали највеће просјечне оцјене и постигли најбоље резултате.
 
- Наш циљ је да најбоље задржимо у здравственом систему Црне Горе и омогућимо да тренутно најсвјежија и најбоља медицинска знања узмете из најреферентнијих установа из Европе, а Влада Црне Горе и Министарство здравља имају вољу и то могу да вам обезбиједе, казао је Храповић, напомињући да данашњи сусрет означава нову еру у креирању кадровске политике када је медицина у питању.
 
Влада Црне Горе, према његовим ријечима, кроз буџет Министарства здравља сваке године опредјелјује 700 000 еура за континуирану медицинску едукацију. Такође, од 2013. до краја 2017.године Влада је омогућила радно ангажовање 300 нових љекара у црногорском здравственом систему, што заједно с љекарима из приватне праксе доводи до нивоа 3,3 љекара на 1000 становника, чиме се ближимо европском просјеку који износи 3,7 љекара. 

Говорећи о капацитетима и изврсности црногорских љекара, као и улагањима Владе Црне Горе у кадровске потенцијале, министар је подсјетио да је недавно др Немања Радојевић, кроз програм континуиране медицинске едукације, на позив Хардвард универзитета, међу седам хиљада апликаната из цијелог свијета изборио мјесто међу пет најбољих и тамо наставио своје стручно усавршавање. 
 
Поздрављајући окупљене студенте, генерална директорица Директората за контролу квалитета и људске ресурсе у здравству, проф. др Весна Мирановић казала је да задатак здравствених власти да препознају праве таленте и будуће лидере у овој области који ће бити у стању да преузму одговорност у будућем периоду, да знају, да имају визију, да се боре за циљеве и да на том путу не посустају.

- Ви сте узор младе генерацје и то је јако важно за нас, зато што ћете бити у могућности да преузмете терет црногорског здравственог система у будућности, нагласила је проф.др Мирановић.
 
Наставни тим Медицинског факултета настојаће да кроз имплементацију протокола, нових стандарда и нових наставних јединица, омогући студнетима да усаврше своја знања, у жељи да та иста знања касније имплементирију у наш здравствени систем, казала је доц.др Зорица Потпара. 

Др Бранко Лутовац, који је дипломирао је на Медицинском факултету у Подгорици, а у Београду завршио специјалистичке академске студије из имунологије, прије мјесец дана завршио специјализацију из педијатрије и тренутно је на докторским академским студијама, одлучио је да се врати у своју земљу и како је казао, да да лични допринос унапређењу здравственог система. 
 
- Управо овакав начин којим Министарство здравља препознаје младе потенцијале и брине о младим људима, представаља феноменалну синергију гдје заједно можемо да допринесемо оздрављењу здравственог система. Поред тога што је наш систем често мета негативних критика, ипак када боравите негдје у окружењу, заправо уочите колике су предности нашег система, а и научите да цијените оно што имате, казао је др Лутовац.
 
Најбољи студент своје генерације, сада специјалиста интерне медицине у КЦЦГ, др Василије Бошковић, захвалио је Министарству здравља што је препознало њихов труд и рад и резултате, као и што су им пружили подршку на путу ка заједничком циљу, како је казао, да служе нашем народу, прије свега као добри људи, а онда као изузетни професионалци.
 
- Њихова подршка представља нама гаранцију и вјетар у леђа да се и даље трудимо, радимо и освајамо нова знања и нова искуства. И све што је до сада радило Министарство здравља заслужује поштовање, што је гаранција посвећености Владе да унапређује здравље свог народа. Ја заиста никада нисам имао дилему да ли ћу радити негдје вани. Од самог почетка и прије него сам уписао медицину знао сам и то ми је увијек био циљ да допринесем свом народу и својој држави. Тако ће и бити и у будућности, поручио је др Бошковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?