Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић на сједници ПОСП-а: Црна Гора слиједи систем европских вриједности и чува добробит својих грађана

Објављено: 14.11.2018. 21:48 Аутор: КЕИ
Црна Гора ће наставити трансформацију друштва у складу са системом европских вриједности заснованим на владавини права и чувајући добробит својих грађана, уз увјерење да ц́е Европска унија препознати индивидуалне резултате које држава остварује, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на сједници Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање.

Чланови ПОСП-а су на 16. састанку, одржаном у Стразбуру, размотрили стање у преговорима, с посебним освртом на напредак у областима владавине права и економије. Посланици Скупштине Црне Горе и њихове колеге из Европског парламента разговарали су и о активностима црногорског парламента на побољшању изборног процеса, као и о напретку у области одрживог развоја и заштити животне средине и доприносу Црне Горе стабилности Западног Балкана.

Главни преговарач је у свом обраћању нагласио значај предстојећих избора у Европском парламенту 2019. године. „Исход ових избора утицаће у великој мјери на будућност наших односа. Ми се искрено надамо да ц́е и нови састав Европског парламента наставити да буде посвећен политици проширења ЕУ и продубљивању и јачању односа с нашим регионом“, додао је он.

Подсјетио је да Црној Гори предстоји отварање два преостала поглавља, а потом и наредна фаза у преговорима, која подразумијева постепено затварање поглавља.

KEI

„Надамо се да це Извјештај са спроведене експертске мисије Европске комисије дати позитиван сигнал да су испуњени услови за привремено затварање поглавља 7 – Право интелектуалне својине. Што се тиче испуњавања завршних мјерила у другим поглављима, успоставили смо сасвим стабилан темпо активности, посебно у поглављима: 6, 10, 20, 21 и 28“, рекао је Дрљевић.

Навео је да новоформирани систем владавине права, који се огледа у 70 усвојених или измијењених закона и успостављеном институционалном оквиру, вец́ даје опипљиве резултате на терену, и то углавном у областима борбе против високе корупције, одузимања имовине, финансијске истраге, запљењивања наркотика и шверца цигаретама, као и почетне резултате у области прања новца. Узимајуц́и у обзир важност националне економије, главни преговарач је нагласио да је црногорска економија у овом моменту водец́а на Западном Балкану.

„Прошле године смо забиљезили раст БДП-а за 4,7%, што представља једну од највећих стопа раста у Европи. Такође, желио бих вас подсјетити да је током периода након обнове независности, просјечна годишња стопа раста износила преко 3%, што је унаприједило животни стандард грађана Црне Горе“, рекао је он.

„Додатно, поред остварених резултата у преговорима, желио бих поменути константну и интензивну сарадњу на регионалном нивоу, као и спремност за промоцијом Европске идеје кроз размјену искустава са сусједним земљама, као и чињеницу да смо доприњели регионалној стабилности као држава која нема отворених питања са својим сусједима. Поред тога, Црна Гора континурирано и без икаквих резерви усклађује своју позицију на међунарадном нивоу с вањском и безбједносном политиком ЕУ“, закључио је главни преговарач.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?