Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Софији на Самиту „Стартуп Еуропе“: Црна Гора ће до 2020. имати повољан амбијент за Старт уп бизнисе

Služba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је на Самиту „Стартуп Еуропе“ у Софији да црногорско окружење – и законодавно и пословно – није у овом моменту погодно за покретање Старт уп бизниса, али да Влада ради на томе како би тај проблем био превазиђен и како би већ крајем ове године били начињени први кораци у системском финансирању Старт уп предузетништва.

„Када је у питању Стартуп окружење – у Црној Гори смо на самом почетку. Нијесмо урадили довољно и то су тек први, почетни помаци“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на панелу на високом нивоу „Трансфомација Западног Балкана у регион погодан за развој стартапа“, на којем је говорио заједно са премијерима Србије Аном Брнабић и Македоније Зораном Заевом.

Премијер је додао да су разлози за то недостатан институционални оквир као и неоптимални модели финансирања.

На Самиту у Софији, гдје је боравио на позив европске комесарке за дигиталну економију и друштво Марије Габријел, Премијер је рекао да Влада ради много како би унаприједила пословни амбијент и како би створила добре прилике за предузетништво, наравно и за Старт уп заједницу, али да постоје ограничења на више поља.

„Немамо ни довољно капитала односно новца да улажемо у Старт уп предузетиштво. А и наше тржиште је мало и ограничено за ИТ предузетништво. Постоје и разлози објективне природе који се тичу лошег законодавства. Имамо низ озбиљних и широких субвенција када су у питању мала и средња и микро предузећа. Међутим, тај ниво субвенција није погодан за Старт уп предузетништво јер су услови сасвим другачији. Кредитне подршке за мала предузећа нијесу адекватне за Стартуп предузетништво. За овај бизнис то није добар модел“ – рекао је премијер додајући да и у нашем реалном сектору дигитална компонента није на потребном нивоу.

Свјесни слабости, како је истакао предсједник Марковић, Влада ради на неколико важних докумената који би требало да дају нови подстицај, нови садржај и боље окружењне за Стартуп предузетништво.

„Већ припремамо двогодишњи програм до 2020. године који ће ићи у правцу подстицаја за Старт уп предузетништво. Имаће три елемента: законодавни, којим треба да омогућимо квалитетније законодавне услове за формирање предузећа и покретање бизниса. Ми сада у нашем законодавству немамо законске претпоставке за формирање Старт уп предузетништва. Исти су услови као за мала и средња предузећа што значи да морате да имате директора и администрацију и неке друге садржаје који су ограничавајући“, прецизирао је премијер.

Он је додао да се ради и на припреми стратегије паметне специјализације, да се припрема и документ који ће направити јасну слику унутрашњег стања у земљи када су у питању дигитална економија и Старт уп предузетништво.

„Вјерујем да ћемо у наредној години направити значајније искораке и исказати већи државни, институционални и финансијски однос према овој важној потреби и кључној политици – дигиталној екомомији која је економија будућности“ – рекао је премијер Душко Марковић и истакао да разумијемо колико је то важно за црногорску економију и убрзавање развоја, те да ћемо томе бити посвећени у наредном периоду.

Он је указао и на постојање одређених приватних иницијатива појаснивши да је компанија М-тел формирала први ХУБ за Старт уп компаније који окупља значајан број људи. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?