Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црна Гора дугује свој грађански идентитет антифашизму

Објављено: 15.11.2018. 20:30 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Савремена Црна Гора свој грађански идентитет у великој мјери дугује традициији антифашизма, који је снажније него било која друга историјска идеја успио да уједини црногорско друштво у свим његовим различитостима, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на свечаној академији у Колашину поводом 75 година ЗАВНО-а за Црну Гору и Боку и 70 година од оснивања СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе.

На данашњи дан прије 75 година, подсјетио је потпредсједник Пажин, слободарски Колашин окупио је 538 делегата из свих крајева Црне Горе и Боке на историјској скупштини родољуба, на којој је конституисано Земаљско антифашистичко вијеће народног ослобођења Црне Горе и Боке, највише политичко тијело црногорског народноослободилачког покрета.

Потпредсједник је оцијенио да је велика антифашистичка и слободарска идеја у Црној Гори одољела свим искушењима историје у деценијама које су услиједиле, увјек изнова освјетљавајући црногорском друштву путеве чојства и људскости.

„Није антифашистички дух угашен у Колашину ни након 18 нацистичких бомбардовања. Никада црногорски антифашисти нијесу дозволили да се у поносној партизанској пријестоници Црне Горе угаси искра слободе. Изнова су ослобађали Колашин. Онолико пута колико је било потребно – а ваљало га је у четири године рата ослободити чак 23 пута,“ навео је. 

Ови подвизи слободарства и правдољубља, нагласио је Потпредсједник, оставили су неизбрисив печат у црногорског друштвеном бићу.

„Вођена овом истом неутаживом жеђи за слободом и правдом, Црна Гора се 90-тих година прошлог вијека издигла високо изнад мрака балканског великонационалног безумља, да би се на мајском референдуму 2006. године коначно вратила себи, трајно уградивши вриједности антифашизма и народноослободилачког покрета дубоко у темеље обновљене државности,“ истакао је.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник је истакао да данашња Црна Гора из свијетле антифашистичке традиције црпи морално право да са поносом заузме мјесто које јој припада у заједници најпрогресивнијих држава свијета.

„Велики дио овог вјековног сна већ је остварен. Не постоји у историји међународних односа већи степен уважавања, повјерења и блискости међу државама од онога који је Црна Гора данас остварила са најразвијенијим земаљама свијета кроз чланство у НАТО савезу. Чланством у НАТО-у постали смо дио заједнице слободних и безбједних земаља које су се обавезале да ће заједно одлучно бранити било коју своју чланицу у случају да буде нападнута.“

Подсјетио је да су Црногорци пуно пута кроз историју гинули бранећи своје савезнике. „Али сада први пут у својој историји наша земља, злу не требало, може заиста рачунати на помоћ свих својих савезника, са којима данас чинимо најмоћнији војно-политички савез на свијету.“

Изразио је увјерење да ће истрајност у поштовању антифашистичких вриједности слободе, правде, једнакости и солидарности „дати махове црногорском друштву“ на путу ка пуноправном чланству у европској породици народа, будући да је управо на овим вриједностима утемељена идеја уједињене Европе.

„Насљеђе црногорског антифашизма које нам је остављено у аманет и којем данас одајемо почаст обавезује нас, стога, да чувамо оно најврједније у грађанском бићу Црне Горе, а то је приврженост идеји правде и слободе и ријешеност да истрајно градимо праведно, безбједно и просперитетно друштво.“

Потпредсједник је оцијенио да не треба далеко трагати за моралном легитимацијом и везивним ткивом савременог црногорског друштва. „Довољно је да, на вриједносним темељима које су стварали родољуби и антифашисти широм Црне Горе, наставимо да градимо истинско грађанско друштво које ће свим грађанима гарантовати једнака права и могућности, напуштајући заувјек погубне балканске митове о супериорним етничким и вјерским заједницама.“

Нагласио је да због тога савремена Црна Гора дугује антифашизму вјероватно више него било којој другој еманципаторској и државотворној идеји. „Овој генерацији црногорских грађана припала је та част и обавеза да се великим прецима достојно одуже, а да потомцима оставе још већи залог за будућност – безбједну и просперитетну Црну Гору која не брине о свом мјесту у свијету и нема дилема о свом грађанском идентитету,“ закључио је потпредсједник Пажин.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

     
  
   
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?