Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУСАИР доприноси успјешном приступању Црне Горе ЕУ

Објављено: 15.11.2018. 20:30 Аутор: КЕИ
Црна Гора је прва држава која није чланица Европске уније, а која од маја успјешно предсједава Стратегијом за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), са приоритетима који су усмјерени на област плавог раста и туризма, с фокусом на животну средину, поручио је савјетник националне ИПА координаторке и замјеник ЕУСАИР координаторке за ЕУ фондове, Вучић Ћетковић.

Ћетковић је, на отварању дводневне Међународне конференције о Интегралном управљању обалним подручјима и Просторном планирању мора, која је одржана у Будви, истакао да је предсједавање Црне Горе од великог значаја, имајући у виду да ЕУСАИР служи као један од механизама који помажу у процесу приступања ЕУ.

KEI

„Црна Гора је снажно посвећена испуњавању приоритета Предсједавања који се односе на промоцију подручја плавог раста и туризма, те интегрисано управљање обалним подручјем. Ресорне институције, у сарадњи са партнерима и заинтересованим странама, направиле су значајне помаке у овим областима“, оцијенио је он.

Ћетковић је рекао да су, у правцу испуњења циљева постављених ЕУСАИР-ом, црногорски партнери укључени у спровођење 15 пројеката изабраних у оквиру првог позива за подношење приједлога пројеката оквиру транснационалног Интерег Јадранско-јонског програма (АДРИОН), са укупним буџетом од 1,6 милиона еура. Посебно је указао на значај пројекта ПОРТОДИМАРЕ чији је циљ унапређење капацитета у транснационалном рјешавању еколошке рањивости, фрагментације и очувања екосистемских услуга у јадранско-јонском подручју.

„Увјерен сам да ће црногорске институције и организације бити сигурни партнери у будуц́им активностима програма ЕУСАИР-а и АДРИОН-а“, додао је он.

Конференцију је организовало Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе у оквиру пројекта ПОРТОДИМАРЕ који се финасирана у оквиру транснационалног Интеррег Јадранско-јонског програма (АДРИОН), а који доприноси спровођењу циљева из ЕУСАИР-а.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?