Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 98. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
  
  
Влада Црне Горе је на данас одржаној 98. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, донијела Одлуку о организацијско-формацијској структури и величини Војске Црне Горе. Одлуком се организацијско-формацијска структура Војске прилагођава стандардима за допринос систему колективне безбједности, како би успјешно одговорила мисијама и задацима, како у оквиру НАТО савеза тако и за националне потребе.

Влада је усвојила Информацију о предсједавању Црне Горе Стратегијом Европске уније за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), с Предлогом програма предсједавања. У расправи је истакнуто да ће у фокусу црногорског предсједавања бити области Плавог раста и Одрживог туризма, са акцентом на заштиту животне средине, као и успостављање финансијског дијалога у земљама које нијесу чланице ЕУСАИР-а, унапређење видљивости Стратегије, јачање постојећих координационих механизама на свим нивоима, као и стварање боље синергије са осталим регионалним иницијативама и организацијама. Стратегија ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР) је иновативни инструмент сарадње између земаља чланица ЕУ и земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ из Јадранско-јонске регије. У спровођењу Стратегије учествују Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Италија, Словенија и Србија.

Донијета је Одлука о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019. години. Одлуком се, у складу са Законом о измјенама и допунама Закона о невладиним организацијама, заокуружује фаза програмирања за 2019. годину, у којој ће се вршити расподјела средстава.

Усвојена је Информација о потребним условима за реализацију конкурса за финансирање пројеката и програма НВО у 2018. години у области европске интеграције Црне Горе. Тим поводом Влада је донијела закључке којима се стварају административно-правни услови за реализацију конкурса.

Влада је донијела Национални акциони план за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Црној гори 2018-2020. године. Оцијењено је да овај документ, који је израдио Оперативни тим састављен од представника државних органа и невладиног сектора, представља корак напријед ка ефикаснијој и квалитетнијој јавној управи.

Усвојена је Информација о закључењу Уговора о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), за реализацију пројекта „Програм реконструкције магистралних путева“ и прихватила Уговор о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), за пројекат „Програм реконструкције магистралних путева“. Кредит износи 80 милиона еура од чега је први дио одобреног кредита, за који ће бити закључен Уговор о финансирању, 40 милиона. Укупни процијењени трошак пројекта износи 185 милиона еура, а укупна дужина магистралних путева који ће се рекнструисати средствима из овог кредита износи 125 км.

Влада је прихватила Анекс бр.1 Уговора о закупу локације КО Шас, Општина Улцињ. Анексом је, у складу са препорукама стручне Комисије, предвиђено регулисање међусобних односа закуподавца – Државе Црне Горе и закупца „ВОЛИ ТРАДЕ“ д.о.о. Подгорица, ради рјешавања проблема одводњавања пољопривредних површина на подручју МЗ Шас и ревизализације система за наводњавање. У дискусији је оцијењено да се ради о пројекту од заједничког интереса и за државно и за приватно земљиште у ближем окружењу ове локације.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење којим се за директора Фонда рада именује Кемал Ђечевић, досадашњи директор Фонда.

Влада је донијела Рјешење којим се као неоснован одбија захтјев за изузеће Дарка Радуновића, министра финансија, из свих поступака које води Министарство финансија - Управа за игре на срећу, по захтјевима привредног друштва "Лутрија Црне Горе АД" из Подгорице.  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?