Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уговорено шест пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020

Објављено: 19.11.2018. 15:05 Аутор: КЕИ
Почетак спровођења шест пројеката изабраних у оквиру Првог позива ИПА Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020 свечано је обиљежен данас у Приштини.

Начелник Одсјека за европску територијалну сарадњу у Канцеларији за европске интеграције Црне Горе Миодраг Рачета изразио је посебно задовољство чињеницом да први пут у оквиру овог Програма оперативне структуре најављују уговарање и спровођење пројеката у индиректном управљању, што је резултат успјешне сарадње коју су двије државе успоставиле у претходној перспективи. Подсјетио је да је од 8,4 милиона еура, колико је државама на располагању у периоду 2014-2020, за овај Позив опредијељено 2,04 милиона еура. Изразио је увјерење да ће пројектне активности допринијети оснаживању програмске области у погледу подстицања запошљавања, побољшања приступа и квалитета услуга здравствених услуга, успостављања техничких предуслова за интегрисано управљање чврстим отпадом и валоризације заједничких туристичких потенцијала заснованих на заједничком природном и културном насљеђу.

KEI

Начелник Дирекције за контролу квалитета Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи у Министарству финансија Црне Горе Лука Ђуричковиц́ саопштио је да су за финансирање у оквиру овог позива изабрани пројекти који у највећој мјери доприносе остваривању циљева Програма, као и да њихова реализација подразумијева заједнички ангажман бројних институција и организација. Подсјетио је и на чињеницу да је вриједност уговорених пројеката 2,02 милиона еура, што представља чак 99% расположивог износа у оквиру Првог позива.

Генерална секретарка у Министарству администрације локалне самоуправе Републике Косово Розафа Укимерај саопштила је да је у оквиру отвореног позива забиљежено велико интересовање потенцијалних апликаната и захвалила је корисницима грантова на посвец́ености и оствареним резултатима, и истовремено је позвала све локалне и националне институције, општине и организације цивилног друштва да се додатно ангажују у предстојећем периоду будући да је за крај текуће године планирано отварање Другог позива за подношење пројектних предлога.

KEI

Замјеник шефа Одељења за сарадњу у Канцеларији Европске уније на Косову Либор Клад оцијенио је да кроз програме прекограничне сарадње Европска унија настоји да повеже земље и заједнички интерес људи који живе на пограничном подручју и то не само кроз стварање могуц́ности за ову популацију, вец́ кроз блиску сарадњу и стварање партнерстава. Изразио је наду да ц́е се пројекти спроводити не само у складу са успостављеним правилима, вец́ и у складу са интересима и бенефитима људи који живе у пограничним регионима.

Након уводних излагања, Сања Тодоровић, шефица Заједничког техничког секретаријата укратко је представила циљеве Првог позива, након чега су носиоци 6 уговорених пројеката представили активности које ће спроводити у наредном периоду.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?