Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Бечу: Хоћемо напредак у преговорима за вријеме аустријског предсједавања, амбицију базирамо и на најновијем документу ЕК

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је јутрос из Беча, након састанака са аустријским савезним канцеларом Себастијаном Курцом и комесарима ЕУ Јоханесом Ханом и Маријом Габријел, да Црна Гора има амбициозне планове за период аустријског предсједавања Европском унијом, те да своје амбиције базира и на оцјенама из најновијег документа ЕК.

„Као што занате Црна Гора има амбицију да напредује за вријеме аустријског предсједавања. Оптимизам базирамо и на основу оцјена из најновијег документа Европске комисије о владавини права који показује балансирану и тиме реалну слику напора које ЦрнаГора континурано улаже у спровођењу реформи у оквиру преговарачког процеса. Увјерен сам да ће Аустрија и земље Европске уније објективно процијенити наше резултате“ – рекао је премијер Душко Марковић на конференцији за медије одржаној након радног доручка и састанака лидера држава Западног Балкана са аустријским канцеларом и комесарима ЕУ.

Премијер се захвалио канцелару Курцу и комесарима ЕУ на састанцима оцијенивши их позитивним и инспиративним.

„Био је то инспиративан и позитиван састанак. Драго ми је да сам јутриос био и са комесаром Ханом и комесарком Габријел ради наставка важних дискусија за регион. За нас је било важно да чујемо палнове Аустрје до краја предсједавања али и да ми презентујрмо своје планове и амбиције“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Домаћин, савезни канцелар Курц, поручио је на конференцији за медије да ће Аустрија, до краја предсједавања Европскм унијом имати, када је ријеч о нашем региону, три фокуса: Пут региона ка Европској унији, неопходну регионалну сарадњу и рјешавање билатералних сукоба у региону.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан је поновио да све државе Западног Балкана имају европску перспективу премда није реално да се све у исто вријеме прикључе Унији.

Комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел је поручила лидерима Западног Балкана да могу рачунати на подршку ЕУ и да ће ЕК наставити да улаже у талентоване људе у региону. „Дигитална агенда за Западни Балкан је наш циљ. На нама је да наставимо овај процес“ – поручила је комесарка Габријел.

Предсједници влада свих држава Западног Балкана оцијенили су посебно важним то што Аустрија као предсједавајућа ЕУ инсистира на агенди проширења.

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила се домаћину, канцелару Курцу, на раду на интеграцијама у региону и што на европској агенди држи политику проширења ЕУ. „Србија је снажно посвећена ЕУ агенди. На регионалном плану, агенда повезивања је приоритет за Србију“ – поручила је премијерка Брнабић.

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић оцијенио је да јачање сарадње са ЕУ доприноси даљем развоју Западног Балкана и рекао да посебно истиче важним то што врата ЕУ остају отворена.

Премијер Албаније Еди Рама је рекао да се регион суочава са изазовима у сарадњи, док је премијер Косова Рамуш Харадинај рекао да је његова држава испунила све услове за укидање виза укључујучи и посљедњи услов – демаркацију границе са Црном Гором.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?