Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Бечком економском форуму: Дигитално пословање је шанса за младе земље, ми у ЦГ то добро разумијемо

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Будући да дигитално пословање не познаје националне границе, оно представља шансу за младе земље које покушавају да изграде и оснаже своју конкурентност на регионалном и европском нивоу. Информационо-комуникационе технологије представљају основу за паметан раст и незаобилазне су у процесу трансформације привреде и друштва у цјелини. Ми то у Црној Гори добро разумијемо сви – и политичари и администрација. Због тога је данас Црна Гора једна од најпрестижнијих инвестиционих дестинација у Европи“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Бечком економском форуму.

Говорећи на панелу „Регионална сарадња као дио европске интеграције” премијер је подсјетио да је Црна Гора најнапреднија држава у процесу приступања Европској унији, те да је од прошле године пуноправна чланица НАТО-а. Истакао је и да је наша држава претходне и ове године остварила једну од највећих стопа економског раста у региону и Европи, које су износиле 4,7 одсто просле године и 4,8 одсто у првој половини ове.

„Имплементација компоненте 'Дигитализација' као дијела Акционог плана за регионални економски простор треба да допринесе интеграцији земаља Западнобалканске шесторке у паневропско регионално тржиште унапређењем широкопојасне инфраструктуре, усаглашавањем законодавства у овој области са законодавством Европске уније те повећањем дигиталне писмености“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је указао да је Црна Гора напредовала на стратешком и законодавном плану у области дигитализације, али да не заостаје ни када су у питању резултати на терену: „Црна Гора је изнад регионалног просјека по развијености мрежа и инфраструктуре“ – рекао је премијер.

У претходне двије године, како је навео предсједник Марковић, пенетрација широкопојасних прикључака је повећана са 53% на 74%, а план је да до краја 2018. године достигне 80 одсто. То би значило, појаснио је предсједник Владе, да четири од пет црногорских домаћинстава има активан броадбанд прикључак у својим домовима.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
„Покривеност мобилним 4Г мрежама премашује 97 одсто насељеног подручја на нивоу државе, што је при самом врху и у односу на ЕУ” – казао је предсједник Марковић.

Он је додао да је Црна Гора спремна да прихвати смањење цијена роминга у региону те да смо подржали предлог Европске комисије да на другом Дигиталном самиту, који ће бити одржан у Београду у априлу 2019. године потпишемо нови споразум.

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел је рекла на панелу да ЕУ жели да подржи напоре земаља Западног Балкана на успостављању дигиталне агенде. Указала је на чињеницу да дигитализација представља могућност за напредак и развој али и ризик и у том контексту посебно нагласила важност јачања сајбер безбједности. Комесарка је рекла да ЕУ подржава партнере дијељењем искустава и добрих пракси.

Комесарка Габријел је говорила и о напорима у јачању инфраструктуре, широкопојасног интернета и о могућности снижавања цијена роминга између држава региона. Указала је на значај улагања у људе и њихово образовање. Важно је, како је навела, осигурати да сви имају адекватне вјештине како би се искористиле предности дигитализације.

На панелу су говори и лидери земаља Западнобалканске шесторке који су подржали јачање дигиталне агенде али и указали на неопходност да политика отворених врата ЕУ остане активна, те оцијенили да Балкан мора имати јасну европску перспективу.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?