Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Бечу: Не смије нам ништа бити прече од безбједности наших држава и наших грађана

Објављено: 19.11.2018. 22:32 Аутор: МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић саопштио је данас у Бечу на састанку са колегама из више држава да су сарадња, афирмација европских вриједности и даље јачање правне сигурности једине гаранције безбједности која неће бити угрожена изазовима, као што су организовани криминал, сајбер напади, илегалне миграције, тероризам и насилни екстремизам. Навео да је Црна Гора процес приступања Европској унији препознала као најбољи начин да тај циљ обезбиједи и да, стога, значајну пажњу посвећује јачању владавине права као најбољој превенцији нестабилности.
„Ситуација на нашем континенту је јединствена у новијој историји када је ријеч о безбједносним изазовима: сви се суочавамо са истим или готово истим пријетњама. Само је њихов интензитет различит. Ову чињеницу зато треба да искористимо на начин да још интензивније сарађујемо и да без изузетка спроводимо оно што договоримо, односно да најбрже што можемо и са највећим квалитетом и залагањем завршавамо преузете обавезе. Једино тако можемо бити ефикасни. Не смије нам ништа бити прече или већи приоритет од онога што директно утиче на безбједност наших држава и наших грађана“ – рекао је министар Нухоџић на конференцији "Европске вриједности, владавина права и безбједност", на којој је учествовао на позив савезног министра унутрашњих послова Републике Аустрије Херберта Кикла, а која је организована у оквиру аустријског предсједавања Савјетом Европске уније.

Министар Нухоџић је саопштио да глобални безбједносни изазови са којима се свакодневно суочавамо траже од нас да будемо уједињени у одговору на њих.

„Да бисмо кријумчарима људи, трговцима дрогом, оружјем или потенцијалним терористима стали на пут, морамо да дјелујемо удружено. Одговор на ове изазове може бити само у сарадњи међу државама. Изазови су такви да је довољно да једна карика попусти – то онда представља проблем не само једне државе, него далеко шири. Црна Гора је, прије свега, одговорна држава, досљедна у реализацији свих преузетих обавеза. Јер ми држимо да тиме не штитимо само себе него и друге. Зато желим да афирмишем досадашњи принцип на нашим састанцима на којима не разговарамо само о изазовима и плановима, већ и отворено анализирамо шта смо урадили. То је наша одговорност и то смо дужни нашим грађанима“, рекао је министар.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
На маргинама конференције, министар Нухоџић је разговарао са потпредсједником Владе и министром унутрашњих послова Краљевине Белгије Јаном Јамбоном и државним секретаром Савезног министарства унутрашњих послова Њемачке Хансом Георгом Енгелкеом.
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?