Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са представницима страних инвеститора: Успјели смо, желим да Влада овако настави и у другој половини мандата

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Премијер Душко Марковић изразио је задовољство резултатима које је Влада остварила у првој половини мандата и најавио да ће Влада наставити да ради на исти начин и у предстојећем периоду.

Предсједник је, на састанку Савјета страних инвеститора у Подгорици, истакао да је цијела Црна Гора у замаху који води просперитету и будућности. Стабилизоване су јавне финансије, имамо макроекономску стабилност, повећана је инвестициона активност. Остварене стопе економског раста од 4,8% за првих пола године су међу највећима у региону и Европи – рекао је премијер.

Подсјетивши на неповољан контекст у којем је 41. Влада Црне Горе започела мандат – у стању високог буџетског дефицита и јавног дуга, неповољног регионалног и ширег окружења – предсједник Владе је рекао да су искушења била таква да успјех није био изгледан.

„Када сам преузео дужност предсједника Владе, када сам се суочио са тим било је више разлога да вјерујем да нећемо успјети него да ћемо успјети превазићи постојеће проблеме. Данас ипак могу да кажем да смо успјели, да смо, како бисмо ми у Црној Гори рекли, 'стали на зелену грану', да смо обезбиједили позитиван тренд, да смо ухватили прилику која нам се пружила и да смо дали озбиљан одговор на све изазове о којима смо говорили“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Осврнуо се на напредак у области европских интеграција и додао да ћемо у децембру имати укупно 32 отворена поглавља јер смо добили информацију да ће у децембру бити отворено Поглавље 27 које се тиче заштите животне средине. Указао је и на чињеницу да смо као чланица НАТО-а показали да смо способни да преузмемо обавезе из Алијансе и да их извршавамо.

Црна Гора је, истакао је предсједник Марковић, извозник свеукупне стабилности.

Предсједник Владе је рекао да су Владине политике резултирале високим економским растом према којем раст у овој години према најпесимистичјим процјенама не може бити мањи од 4,1%.

Говорећи и о успјесима Владе премијер је посебно истакао пуњење буџета.

„На дан 16. новембра, наплаћено је преко 170 милиона еура више него у истом периоду претходне године. То је озбиљан резултат. Наплата буџетских прихода је изнад плана и вјерујем да ће такав тренд на крају године резултирати смањењем дефицита на 3,2% за 2018, а подсјећам да је на крају 2017 био 5,7 %“ – рекао је премијер на састанку са представницима страних инвеститора.

У успјех предсједник Марковић је уврстио и стране директне инвестиције које су повећане у првих девет мјесеци ове године за 48% у односу на исти период прошле године и посебно отварање нових радних мјеста.

„Овакви резултати рада Владе довели су до тога да имамо отворених 9.000 радних мјеста. Нијесмо могли до скоро да говоримо уопште о отварању, а не о оваквом броју. То је фантастичан резултат. То је смањење стопе незапослености од 4% по евиденцији Завода за запошљавање, дакле административној која није баш поуздана јер садржи податке који не дају реалну слику, а 4,6 % пад стопе незапослености по анкетној евиденцији. Сад је незапосленост на нивоу 14,4 %, а у децембру 2017. је била преко 21% и по једној и по другој евиденцији“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да ће на исти начин Влада наставити да ради и у наредном раздобљу: „Желим да наставим са оваквим резултатима“ – рекао је предсједник Марковић додајући да ће и буџет за наредну годину бити развојни и да ни један еуро из задужења, као ни у проткле двије године, неће отићи у текућу потрошњу.
        
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Премијер је рекао да ће Влада истрајати у намјери усвајања Закона о фискализацији у промету производа и услуга, али да ће саслушати и размотрити све примједбе које долазе од заинтересованих страна. Захвалио се на разумијевању и подршци коју су из Савјета страних инвеститора исказали према овом законском рјешењу. Додао је да очекује да закон почне са примјеном наредне године, док је његова пуна имплементација предвиђена за 2021. годину.

Одговарајући на питање о назадовању наше земље на Доинг Бусинесс листи, предсједник Марковић је рекао да смо претходном периоду усвојили законе који би требало да унаприједе пословање, да олакшају бизнис и елиминишу баријере. Међутим, рекао да је да је проблем вјероватно у имплементацији закона и да се на томе мора радити.

У том контексту је навео и Закон о планирању простора и изградњи објеката чије ефекте још сагледава.

„Још не видим оно што сам очекивао и што ми је речено да ћемо добити новим законом. Упозоравају ме и да расте дивља градња, да имамо мало инспекција, да се планови спорије доносе него раније“, рекао је премијер. Није ствар листе и позиције на листи, рекао је предсјдник Владе, већ ово одражава квалитет наших политика у реалном животу.
    
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
                                      
                                   
                                                  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?