Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национална инвестициона комисија дала сагласност на апликацију да ИИ дионица Аутопута буде суфинансирана средствима ЕУ

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

  
Национална инвестициона комисија, којом предсједава предсједник Владе Душко Марковић, на ВИИИ сједници одржаној у сриједу дала је сагласност на Пројекат предложен за кандидовање кроз ИВ позив за суфинансирање инфраструктурних улагања – Матешево Андријевица кроз Западнобалкански инвестициони оквир (ЗИО). У Информацији коју је усвојила Национална инвестициона комисија наведено је да је у складу са одлуком донијетом на Састанку Управног одбора ЗИО, одржаном 18. и 19. јуна 2018. године у Паризу, отворен ИВ позив за суфинансирање средствима Европске уније већ спремних пројеката из области саобраћаја и енергетике.

Дионица Матешево – Андријевица аутопута Бар – Бољаре, чија би изградња требало да почне одмах по окончањи градње приоритетне дионице Смоковац – Увач – Матешево, требало би, према процјени да кошта у изради 273 милиона еура, при чему је предложени износ захтјева за средствима Европске уније 54,6 милиона у складу са методологијом ЗИО да максимални додијељени износ може чинити 20 одсто цијене. Предмет апликације је припрема тендерске документације и извођење радова, а водећа финансијска институција у овом пројекту је Европска банка за реконструкцију и развој.

За овај пројекат су у јуну 2017. године, након преговора Владе Црне Горе и Министарства саобраћаја и поморства са Европском комисијом, одобрена средства за припрему Идејног пројекта и пратећег Елабората процјене утицаја на животну средину и друштво.

Национална инвестициона комисија је размотрила и усвојила Информацију о потреби формирања сектора Дигитална инфраструктура и дала сагласност да се на Јединствену листу пројеката укључи додатни сектор Дигитална инфраструктура.

У циљу придруживања Западног Балкана Европској унији, покренута је на прошлогодишњем Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у Трсту и тема развоја дигиталне инфраструктуре на нивоу региона. Имајући у виду значајне разлике и недостатке широкопојасне дигиталне покривености између руралних и урбаних подручја у оквиру региона, као и чињеницу да мали број домац́инстава има приступ брзини интернета већој од 10 Мб/с, неопходне су значајне инвестиције како би се ова област унаприједила и постигли циљеви Европске уније постављени за период до 2025. године. Намјера је да се кроз ову иницијативу унаприједи дигитална повезаност образовних, здравствених, општинских и осталих државних институција.


Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?