Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Берлину: Подршка ЕУ Западном Балкану кључна за наставак реформи

Објављено: 22.11.2018. 18:35 Аутор: КЕИ
Подршка Европске уније Црној Гори допринос је укупној европској стабилности и охрабрење Западном Балкану за наставак реформи, оцијењено је на састанку главног преговарача Александра Дрљевића са њемачким државним министром за Европу, Михаелом Ротом. Поручено је да су Европској унији потребне добре вијести са Западног Балкана, а да Црна Гора представља позитиван примјер.

Дрљевић је информисао Рота о статусу у преговорима, нагласивши да Црна Гора очекује отварање поглавља 27 у децембру, као и интензивирање разговора о отварању поглавља 8 – Конкуренција. Саговорници су сагласни да је напредак у поглављима 23 и 24 кључан у приступању Црне Горе ЕУ, и да је важно наставити са добрим резултатима у области владавине права.

KEI

Приступни преговори су најбољи механизам за изградњу капацитета државе и усвајање европских стандарда, како би нашим грађанима обезбиједили квалитетнији живот. С друге стране, подршка Црној Гори значи јачање идеје о европској перспективи Западног Балкана и допринос укупној европској стабилности, а тиме и охрабрење другим земљама у региону за наставак реформи и приближавање ЕУ“, истакао је Дрљевић.

„Европској унији су потребне добре вијести са Западног Балкана, а Црна Гора је примјер позитивне приче“, истакао је Рот. Он је рекао да је политика проширења ЕУ једна од најуспјешнијих, истичући важност предстојећих избора за Европски парламент. „Надамо се да ће нова структура Европског парламента бити једнако посвећена политици проширења и јачању сарадње са регионом Западног Балкана. Црна Гора може да рачуна на подршку Њемачке у спровођењу свих реформи које ће је одвести у ЕУ.

Главни преговарач је у Берлину учествовао на годишњој радној групи Југоисточне Европе, чија је овогодишња тема „Сагледавање Стратегије проширења ЕУ и њеног утицаја на реформске процесе на Западном Балкану“. Поручио је да је на државама Западног Балкана највећи терет реформи, и истакао да је подршка ЕУ веома важна, посебно имајући у виду изазове са којима се Унија суочава.

„Кад је у питању приступање ЕУ, за Црну Гору је посебно значајно поштовање принципа напредовања у складу са индивидуалним резултатима и заслугама. Са друге стране, ми смо веома посвећени развијању добросусједских односа, регионалној стабилности и међусобној сарадњи, који су веома важни за интеграцију Црне Горе и Западног Балкана у ЕУ, али и за јачање Европе“, поручио је главни преговарач на конференцији.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?