Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена трећина распонске конструкције моста Морачица

Објављено: 26.11.2018. 17:35 Аутор: МСП

Радови на архитектонском чуду аутопута Бар-Бољаре, мосту Морачица, у складу су са планираном динамиком. Након изградње свих пет стубова и два опорца моста, до сада је изливено 299 метара коловозне конструкције, што је скоро трећина укупне дужине Морачице (960 метара).

На овом градилишту сваког дана ради око 150 радника.

Распонска конструкција гради се кроз сегменте, што значи да се са сваког стуба моста напредује и на лијеву и на десну страну, ка наредном стубу. Сегменти су дуги од 2,5 до 4 метра и постајаће дужи како се буду приближавали средини моста, што значи да ће и динамика напредовања тада бити већа.

Процјене су да ће за градњу распонске конструкције Морачице биће утрошено око 30.000 кубика бетона, а уграђено преко 5.000 тона арматуре.

Мост Морачица постао је симбол црногорског аутопута, о коме су извјештавали и водећи регионални медији. Највиши стуб моста висок је 160 метара, док ће распон од дна корита Мораче до колозовне конструкције износити око 200 метара.

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?