Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Нижемо туристичке рекорде, ово су златне године црногорског туризма

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   

Укупан приход од туризма ће, према прелиминарним подацима, премашити милијарду еура рекао је предсједник Владе Душко Марковић данас на Премијерском сату додајући да се нижу рекордне туристичке сезоне.

„Туристичка сезона 2017. године надмашила је рекордну из 1987. Ова је, затим, премашила и њу. Један за другим нижу се рекорди и зато са правом ово раздобље које се подудара и са првом половином мандата 41. Владе, можемо назвати златним годинама црногорског туризма. Ево како то изледа у бројкама: Наша туристичка привреда за првих девет мјесеци ове године пребацила је прошлогодишње рекорде и биљежи посјету од преко два милиона (2.001.229) туриста, што представља раст од 9,5 процената у односу на исти период прошле године. У истом периоду остварено је близу 12 милиона (11.981.004) ноћења, што је за преко седам процента више у односу на упоредни период 2017. године. Само у овој години отворено је 25 нових хотелских објеката од чега више од половине са 4 и 5 звјездица. Тако оснажен сектор хотелијерске индустрије само у току 2018. године генерисао је преко 1.000 нових радних мјеста. Ово ће бити и прва година у историји модерног црногорског туризма у којој ће у црногорским хотелима боравити милион туриста, којих је већ сада, према подацима МОНСТАТ-а за преко 100 хиљада више него у истом периоду прошле године. На изванредне трендове у нашем туризму указују и подаци о искоришћености капацитета црногорских аеродрома. Наиме, до 15. новембра ове године године Монтенегро Аирлинес је превезао скоро 600 хиљада путника што представља најбољи резултат у историји ове компаније. Са друге стране, Аеродроми Црне Горе опслужили су 250.000 путника више него у истом периоду прошле године“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно“ – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе.

Премијер је додао да је промијењена и слика гостију у корист захтјевних туриста из земаља Европске уније, са најзначајнијим порастом посјета из Велике Британије и Њемачке

„То значи да се наша туристичка привреда развија, стиче нова знања и компетенције, и постаје конкурентна свом окружењу, и шире. Такође, ове године били смо свједоци да је постсезона трајала значајно дуже него ранијих година, тј. да је трајала практично до почетка новембра мјесеца, што представља само још један корак ка остварењу нашег циља - да Црна Гора буде цјелогодишња туристичка дестинација“ – рекао је предсједник Владе додајући да иза таквог резултата своји посвећен приступ и свакодневни рад и администрације и свих чинилаца туристичког сектора.

Предсједник Марковић је, говорећи о туризму, поменуо и чињеницу да је у протекле двије године мандата Владе Министарство одрживог развоја и туризма издало више од 60 грађевинских дозвола за нове хотеле са четири или пет звјездица. „Преведено у цифре, говоримо о улагањима од преко 400 милиона еура“ – рекао је премијер.

„Не могу а да овом приликом не искажем задовољство динамиком којом се одвијају грандиозни пројекти у туризму: Порто Монтенегро, Луштица Баy, Порто Нови, али и низ мањих, подједнако квалитетних иницијатива. У Бококоторском заливу то су хотели ланца Иберостар на Њивицама и у Перасту, и хотел Лазуре у Мељинама, али и они у Улцињу, какав је пројекат групације Каризма на Великој плажи. Но, Влада улаже и средства у туристичке капацитете на Сјеверу наше земље, гдје се настављају инвестиције у велике ски центре на Бјеласици. До краја 2020. године тамо ће бити инвестирано око 70 милиона еура. Очекујем да ће већ наредних дана Ски центар „Колашин 1600“ бити у функцији прихвата првих туриста на Бјеласици“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић закључивши да је задовољан туристичком сезоном и оствареним економским бенефитима и додајући да вјерује да можемо и више и боље.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?