Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Бару: За напредовање према ЕУ важно ангажовање локалних самоуправа

Објављено: 28.11.2018. 22:38 Аутор: КЕИ
Општина Бар је, спровођењем више пројеката финансираним из ЕУ фондова, показала да има капацитет да се избори са сложеним процедурама и својим грађанима омогући да и у овој фази приступања Европској унији осјете користи тог процеса, поручено је током посјете главног преговарача Александра Дрљевића тој општини.

Дрљевић је, током посјете Бару разговарао са предсједником Општине, Душаном Раичевићем, учествовао на јавној дебати „Улога локалних самоуправа у приступним преговорима“, а потом са ученицима Основне школе „Југославија“ разговарао о приступању наше државе ЕУ. Обишао је и пројекат трилатерале Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора који спроводи Општа болница „Блажо Орландић“.

Главни преговарач је, на састанку са предсједником Општине, истакао да Влада води приступне преговоре, али да се напредовање државе према ЕУ не одвија само на националном нивоу, већ да захтијева синергију цијелог друштва гдје локалне самоуправе заузимају значајно мјесто. Како је казао, све општине треба да искористе могућности које преговори пружају и кроз претприступне фондове ојачају сопствене капацитете и инфраструктуру, а Општина Бар се може похвалити добром искоришћеношћу предности приступања ЕУ.

KEI

„Општина Бар је, спровођењем више пројеката финансираним из ЕУ фондова, показала да има капацитет да се избори са сложеним процедурама и својим грађанима омогући да и у овој фази приступања ЕУ осјете користи које чланство у тој заједници доноси. У периоду од 2007. сама Општина Бар учествовала је у 4 пројекта прекограничне сарадње, укупне вриједности 8,5 милиона еура. Такође, на територији Општине Бар се тренутно спроводи још 11 пројеката прекограничне и транснационалне сарадње кроз које су црногорски партнери повукли око 1,3 милиона еура“, истакао је Дрљевић.

Раичевић је указао да је добра сарадња Владе и локалних заједница од кључне важности за процес преговора. Захвалио је Канцеларији за европске интеграције на подршци Општини Бар у досадашњем и даљем снажењу знања и вјештина за које ће их припремити за будуће чланство у ЕУ. Истакао је да Општина Бар спроводи један прекогранични пројекат у области маслинарства, да су ове године аплицирали са осам пројеката и да их је у припреми још седам.

„Свјесни смо да су на путу према ЕУ пред нама бројни изазови, прије свега мислим на отварање поглавља 27, што ће захтијевати посвећеност како са централног, тако и локалног нивоа, како би значајно унаприједили нашу инфраструктуру и сви заједно утицали на промјену свијести наших грађана. Поред туризма, један од главних потенцијала је сектор пољопривреде и мислим да смо у претходном периоду на локалном нивоу успјели едуковати пољопривредне произвођаче, како би били свјесни да прихватање међународних стандарда и начина прозводње значи пласирање њихових производа на шире, европско тржиште“, рекао је Раичевић.

Дрљевић и Раичевић су током јавне дебате, заједно са представницом КЕИ Миленом Иличковић, шефицама радних група за поглавља 13 и 27, Славицом Павловић и Иваном Војиновић, као и преговарачицом за поглавље 11, Раданом Дамјановић, одговарали на питања заинтересованих о могућностима које ЕУ нуди општинама, процедурама пријављивања пројеката, користима од будућег чланства, с фокусом на области пољопривреде, рибарства и животне средине и климатских промјена.

Дамјановић је рекла да је поглавље 11 отворено 13. децембра 2016, али да је процес европске интеграције у овој области отпочео много раније, доношењем прве Стратегије пољопривреде и руралног развоја, када се Црна Гора опредијелила за европски пут. Истакла је да је у току рад на испуњавању завршног мјерила за затварање поглавља 11, које се односе на припрему документа за успостављање комплексне административне структуре.

KEI

Павловић је рекла да држава покушава да помогне развој сектора рибарства, јер, како је објаснила на примјеру у пракси, тешко се може замислити развој туризма уз сервирање замрзнуте рибе туристима. Истакла је да је радује што предсједник Општине Бар схвата колико је овај сектор важан и што ће држава у локалној самоуправи имати партнера приликом суочавања са изазовима, посебно кад је у питању проблем лука и веза рибарских бродова.
Војиновић је поручила да се нада да ће Бар у предстојећем периоду, са агилном и амбициозном локалном самоуправом, поново заузети мјесто најчистије црногорске општине и допринијети развоју Црне Горе као еколошке државе. Подсјетила је да је поглавље 27 једно од најзахтјевнијих и најскупљих, истичући да посебну врсту тешкоће представља чињеница да Црна Гора мора у релативно кратком временском року усвојити стандарде које су земље чланице ЕУ градиле деценијама. Важан задатак локалних самоуправа у том процесу је, како је поручила, да помогне у унапрјеђењу свијести грађана о значају заштите животне средине.

KEI

Иличковић је представила успјешне пројекте који су спроведени на територији Бара, нагласивши одличне резултате Луке Бар, која је у периоду 2014-2020 кроз укупно 9 пројеката остварила подршку од више од 700 хиљада еура. Издвојила је и пројекат набавке вриједне медицинске опреме за Општу болницу „Блажо Орландић“, за рано откривање меланома коже, слузокоже и очију, за коју је опредијељено око 150 хиљада еура. Додала је и да сама Општина Бар, када је ријеч о Ипи ИИ (2014-2020) за сада учествује у једном пројекту европске територијалне сарадње, укупне вриједности 625 хиљада еура, кроз који је остварила подршку у износу 87 хиљада еура, за пројекат „Прекограничном сарадњом за одрживи развој и туризам, кроз валоризацију руралног културног насљеђа и очување природних добара у областима старих маслињака“.

Посјета општини Бар је дио активности „Европски дан у твом граду“, која се спроводи у оквиру пројекта ЕУ4МЕ, који финансира Евопска унија, а спроводи УНДП.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?