Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора предузима мјере у регулисању статуса медицинских сестара и бабица

Објављено: 29.11.2018. 19:15 Аутор: КЕИ
Црна Гора је предузела потребне кораке у правцу регулисања статуса медицинских сестара и бабица, како би спремно дочекала приступање Европској унији и омогућила слободно пружање услуга у Црној Гори, али и у чланицама ЕУ, поручила је савјетница главног преговарача, Драгана Марковић.

Она је, говорећи на регионалној конференцији „Размјена искустава у региону у процесу усклађивања професије медицинска сестра и бабица као регулисане професије и усклађене са захтјевима ЕУ Директиве 2013/55”, истакла да је значај медицинских сестара и бабица препознат бројним стратешким документима, не само у Црној Гори, него и на глобалном нивоу.

KEI

Марковић је појаснила да је Црна Гора, у жељи да унаприједи стање у пружању услуга, а самим тим и положај медицинских сестара и бабица, прихватила да спроведе Директиву 2005/36/ЕЗ о признавању стручних квалификација, па самим тим и Директиву 2013/55/ЕЗ којом је измијењена претходна.

„Влада је недавно донијела Одлуку о утврђивању Листе регулисаних професија, што би требало да омогући да црногорске медицинске сестре и бабице имају исте могућности као и њихове колеге из земаља ЕУ. Сада је важно подстицати даље јачање континуираног професионалног развоја у подручју тих професија“, поручила је Марковић.

Она је истакла да је Црна Гора постигла значајне резултате у овој области, али да је у наредном периоду важно наставити са спровођењем „бридгинг“ програма који ће допринијети даљем обучавању медицинског кадра са средњим образовањем и оснивањем Сестринске коморе која ће допринијети побољшању квалитета услуга, како би Црна Гора спремно дочекала чланство у ЕУ, на овом пољу.

Црна Гора ће, како је рекла, радити даље на планском усмјеравању континуиране медицинске едукације, уз очекивање да ће до приступања ЕУ у потпуности бити усклађена с европским политикама у овој области и спремно дочекати чланство.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?