Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вујовић: Медицинске сестре су снажна сила здравственог система

Објављено: 29.11.2018. 21:17 Аутор: Министарство здравља
Државни секретар у Министарству здравља, Милован Вујовић, говорећи на регионалној конференцији „Размјена искустава у региону у процесу усклађивања професије медицинска сестра и бабица као регулисане професије и усклађене са захтјевима ЕУ Директиве 2013/55”, рекао је да вјерује да у времену доминације технолошког развоја, информационих и комуникационих технологија, медицинске сестре и бабице чине брану дехуманизације медицине.

„Ви сте прве особе које дочекују пацијента и оне које га испраћају, његов сте пратилац и ослонац. Оне сте које га савјетују, разумију, тјеше, уливају наду и пружају подршку. Ви сте душа здравственог система“, рекао је Вујовић.

Он је казао да професију медицинских сестара не одликује само људскост, већ и знање, стручност, професионализам и да та синергија даје вриједност и драгоцјеност раду за читав систем.

„Будући да у здравству већине земаља медицинске сестре и бабице чине чак 80 одсто квалификованог медицинског особља, то ми даје за право да кажем како сте управо ви снажна сила здравственог система, која може унијети промјене које су потребне да би се у савременом друштву постигао циљ здраве нације“, истакао је Вујовић.

Према његовим ријечима, квалитетна здравствена заштита је приоритет у развоју здравственог система, а у оквиру ње промоција здравих стилова живота и превентивна здравствена заштита.

„Управо ту је лидерска улога медицинских сестара и препозната широм свијета, а Министарство здравља је спремно да дјелује у овом правцу када је у питању ваша улога и позиција у црногорском здравственом систему“, навео је Вујовић.

Континуирана медицинска едукација, како је додао, је право и обавеза сваког здравственог радника, али исто тако и неизоставни чинилац и темељ професије.

„Стога вјерујем да ће и овај сусрет омогућити размјену искустава и усвајање нових знања, како би могли бити још успјешнији у савладавању бројних изазова који су пред вама“, рекао је Вујовић и поручио да на том путу имају подршку и сигурног партнера у Министарству здравља.

mzd

Црна Гора је предузела потребне кораке у правцу регулисања статуса медицинских сестара и бабица, како би спремно дочекала приступање Европској унији и омогућила слободно пружање услуга у држави, али и у чланицама ЕУ, поручила је савјетница главног преговарача, Драгана Марковић.

Она је истакла да је значај медицинских сестара и бабица препознат бројним стратешким документима, не само у Црној Гори, него и на глобалном нивоу.

Марковић је појаснила да је Црна Гора, у жељи да унаприједи стање у пружању услуга, а самим тим и положај медицинских сестара и бабица, прихватила да спроведе Директиву 2005/36/ЕЗ о признавању стручних квалификација, па самим тим и Директиву 2013/55/ЕЗ којом је измијењена претходна.

„Влада је недавно донијела Одлуку о утврђивању Листе регулисаних професија, што би требало да омогући да црногорске медицинске сестре и бабице имају исте могућности као и њихове колеге из земаља ЕУ. Сада је важно подстицати даље јачање континуираног професионалног развоја у подручју тих професија“, поручила је Марковић.

Црна Гора ће, како је рекла, радити даље на планском усмјеравању континуиране медицинске едукације, уз очекивање да ће до приступања ЕУ у потпуности бити усклађена с европским политикама у овој области и спремно дочекати чланство.

mzd

Предсједница Националног удружења медицинских сестара и бабица Нада Рондовић рекла је да је то Удружење основано 1996. године, као невладина струковна организација медицинских сестара, здравствених техничара и бабица Црне Горе.

Према ријечима, Рондовић медицинске сестре и бабице су најмасовнија професионална група у здравственом сектору и данас чине од 50 до 60 одсто здравствене радне снаге.

»Према подацима Свјетске здравствене организације 70 одсто услуга у систему здравствене заштите су услуге здравствене његе. Улога медицинских сестара и техничара и њен значај у реформи система здравства, изузетно је значајна«, казала је Рондовић.

Оне су, сматра она, у срцу већине здравствених тимова, и имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији и лијечењу болести.

Како је рекла, бројност и значај медицинских сестара изискују потребу да се стално ради на унапријеђењу те професије и то најприје у области образовања.

»Истраживања спроведена посљедњих неколико година указују на то да постоји веза између нивоа образовања сестара и смањења болничке смртности«, поручила је Рондовић.

Према њеним ријечима, бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи најљепше у људском бићу- хуманост и преданост позиву.

»Улагањем у сестринство, улажете у здравља, здраво друштво и спашавате животе. Зато, медицинске сестре вријеме је да дамо значајан допринос и укључимо се у решавање изазова у здравственој њези, јер само заједно можемо бити јачи и лакше рјешавати све изазове који су пред нама«, закључила је Рондовић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?