Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор о концесији за Бродоградилиште Бијела

Објављено: 30.11.2018. 21:54 Аутор: МСП

Уговор о концесији за Бродоградилиште Бијела између Владе Црне Горе и  Конзорцијума Адриатиц Маринас доо и Б.В. Холдинг Маатсцхаппиј Дамен потписан је данас у просторијама Министарства саобраћаја и поморства.

Уговор су потписали директор Лучке управе Владимир Стијепчевић, извршни директор Адриатиц Маринас д.о.о. Давид Маргасон и опуномоћени представник Дамен Холдинг Б.В. Кант Елиза.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је након потписвања изразио задовољство због потписаног уговора и истакао да је ријеч о добром пројекту за државу и компанију Дамен као закупца.

"Ја мислим да ће се бенефити од овог закупа убрзо видјети кроз валоризацију, изградњу и сервисирање мегајахти и запошљавање великог броја људи. Оно што Дамен ради у свијету је препознато и нама је задовољство да са таквом компанијом правимо Уговор. Заиста је то велики пројекат за нас и мислим да ће бити на задовољство свих, а желим да честитам и успјех у раду Дамен-у као главном извођачу и реализатору цијеле ове инвестиције", нагласио је Нурковић.

Директор Лучке управе Владимир Стијепчевић је рекао да је концесиони уговор у трајању од 30 година и предвиђа инвестицију од 20 милиона еура у прве три године од почетка инвестиционог програма, а у петој години предвиђа запошљавање више од 300 радника.

Опуномоћени представник Дамен Холдинг Б.В. Кант Елиза је казао да је поносан што је концесиони уговор потписан са Владом Црне Горе након дугог рада који је започео 2012. године.

"Веома смо срећни што започињемо нову фазу живота у Бродоградилишту Бијела након једног дугог периода током које се није обављала пословна дјелатност у Бијелој. Заједно са нашим партнерима имамо дугорочну визију у Црној Гори када је у питању дјелатност одржавања и ремонта јахти. С обзиром да постоји велика база клијената у Порто Монтенегро и да компанија Дамен има велико искуство и знање у одржавању и ремонту јахти заиста се надамо да ћемо имати успјех у овој дјелатности. Уз сталну подршку Владе Црне Горе и сарадњу са партнером и локалном заједницом желимо да обновимо пословну дјелатност у Бродоградилишту Бијела и постигнемо поново успјехе које је постизало, да доведемо до отварања нових радних мјеста и да искористимо бројне пословне могућности како на локалном тако и на глобалном нивоу", истакао је представник Дамена.

Извршни директор Адриатиц Маринас д.о.о. Давид Маргасон нагласио је да ће бенефети за Бијелу, Херцег Нови и за Бококоторски залив бити велики.

"План је да се преко 300 људи врати и запосли у индустрију бродоградње па ће Херцег Нови поново имати шансу да постане постојбина пружања услуга бродоградње на Медитеранском поморском тржишту. Заиста смо срећни што је направљен овај кључан корак и мислим да ће овај пројекат представљати идеалан примјер како наутичка и туристичка индустрија у Црној Гори могу довести до стварања нових радних мјеста не само у индустрији ремонта, бродоградње, него и у креативној индустрији", истакао је Маргасон.



Министарство саобраћаја и поморства
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?