Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка институцијама кроз три ЕУ пројекта вриједна 2,24 милиона еура

Објављено: 03.12.2018. 20:20 Аутор: КЕИ
Капацитети црногорских институција за процес приступања Европској унији значајно су ојачани, а координација унутар преговарачке структуре побољшана кроз три пројекта вриједна укупно 2,24 милиона еура, поручено је на Дану отворених врата у Канцеларији за европске интеграције.

Европска унија финансирала је током протекле двије године три пројекта: Јачање капацитета црногорске управе за процес приступања ЕУ и инструмент ИПА ИИ, Развој ИТ Портала за европске послове и Набавка опреме.

Главни преговарач Александар Дрљевић истакао је да је кроз примјену пројеката припремљен нови портал који ће омогућити свима који су дио преговарачке структуре да квалитетније, ефикасније и брже прате процес усклађивања црногорског законодавства са европским.

KEI

Такође, како је појаснио, 20 црногорских институција које су директно укључене у преговарачки процес добило је експертску подршку, преведено је 30 хиљада страница правне тековине ЕУ на црногорски језик, реконструисана рачунарска мрежа и набављена савремена техничка опрема, која укључује и 75 рачунара.

„Сваки успјешно спроведен пројекат и утрошен новац из ЕУ фондова доприноси квалитету и динамици нашег пута према чланству у ЕУ и изградњи црногорског друштва по европским стандардима и вриједностима и, што је још важније, по мјери и потреби наших грађана. Захваљујем ЕУ и Делегацији ЕУ на досадашњој подршци и очекујем наставак успјешног партнерства у правцу испуњавања заједничких циљева“, рекао је главни преговарач.

KEI

Он је захвалио и тиму ИЦЕ пројекта који је омогућио успјешну реализацију активности.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, казао је да пројекти ЕУ помажу црногорској администрацији да успостави адекватне структуре, као што су функционалне канцеларије са савременом опремом и информатичким рјешењима, као и да доприносе стручном оспособљавању и усавршавању запослених.

KEI

„Црногорске колеге не само да виде европске градове на својим зидовима, њих 35 је посјетило европске пријестонице како би сазнали најбоље праксе ЕУ у области правног усклађивања, превођења правне тековине ЕУ, као и имплементацији пројеката. Више од хиљаду државних службеника присуствовало је одговарајућим семинарима и радионицама и обуци на радним мјестима из области приступних преговора и управљања претприступним фондовима“, навео је он.

KEI

Орав је оцијенио да Канцеларија за европске интеграције ради сјајан посао.

KEI

KEI

„Међутим, Канцеларија сама не може увести Црну Гору у ЕУ. Тај задатак је огроман и захтијева велико ангажовање не само државних институција, већ и свих других актера, односно друштва у цјелини, укључујући скупштинску опозицију, цивилно друштво, медије, бизнис. Ова Канцеларија је срце процеса, али није једино мјесто на ком се европске интеграције дешавају. Процес интеграције Црне Горе у ЕУ дешава се и у Бриселу, али и црногорским општинама, државним установама и организацијама цивилног друштва“, поручио је амбасадор Орав.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?