Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Проактивно дјеловати против ХИВ-а

Објављено: 04.12.2018. 00:28 Аутор: Министарство здравља
Епидемиолошка ситуација у Црној Гори, када је ријеч о ХИВ/АИДС-у, стабилна је и под контролом, рекао је министар здравља Кенан Храповић и додао да мора наставити прокативно да се дјелује.

Он је, на отварању Националне конференције о ХИВ-у у Петровцу, казао да је обезбјеђивање услова да сви пацијенти, па и инфицирани ХИВ-ом, имају квалитетну, доступну и правовремену здравствену заштиту приоритетан задатак Министарства здравља.

Храповић је подсјетио да су недавно представници Глобал фонда оцијенили да је Црна Гора најбољи примјер на Балкану и шире доброг одговора на ХИВ и одговорног приступа Владе, а да активности и резултати у тој области државу стављају у лидерску позицију у региону по изузетно добром самоодрживом одговору на ХИВ.

“Иако је епидемиолошка ситуација у Црној Гори, када је ријеч о ХИВ/АИДС-у, стабилна и под контролом, морамо бити опрезни и имати на уму инфективни потенцијал ХИВ-а, те присутне социјалне факторе и наставити проактивно да дјелујемо”, поручио је Храповић.

Како је навео, стварање адекватног окружења за све особе погођене ХИВ инфекцијом је приоритетна обавеза и условљена је преданом борбом против стигме и дискриминације.
“Не смијемо заборавити да се универзална људска права не смију доводити у питање и да је обавеза сваког од нас да их штитимо”, истакао је Храповић.

Он је подсјетио да је у том циљу формирана Национална комисија за ХИВ/АИДС, коју чине представници владиног и невладиног сектора, усвојена Национална стратегија за период 2015-2020 године.

Према ријечима Храповића, Влада је прошле године, у складу са Националном стратегијом за борбу против ХИВ/АИДС-а, опредијелила 100 хиљада ЕУР, као подршку превентивним сервисима и другим превентивним активностима у овој области.

„У овој години Влада и Министарство су обезбиједили 125 хиљада ЕУР које су већ расподијељене у складу са правилима и критеријумима, као и додатних око 93 хиљаде ЕУР за чију расподјелу је расписан јавни конкурс“, саопштио је министар.

Он је рекао да ће наредне три године Влада обезбиједити адекватан новчани износ за ту намјену, а Глобал фонд, препознавши залагање државе, донирати бесповратни грант, у укупном износу од 556 хиљада ЕУР.

Како је појаснио Храповић, новац ће се користити за подршку одрживости превентивних сервиса у области ХИВ/АИДС-а, у оквиру невладиног сектора.

Министар је казао да је држава кроз нову Листу љекова, обезбиједила савремену антиретровирусну терапија, која је на нивоу земаља ЕУ.

„Користе се савремене терапије за третман особа са ХИВ-ом и у сарадњи са Клиником за инфектологију и стручним ставовима редовно се расправља о евентуалној потреби за увођење нове терапије и начину примјене постојеће, како би се повећао ниво комфора пацијената и заштитило њихово право на приватност“, рекао је он.

Храповић је казао да се кампања промоције савјетовања и тестирања на ХИВ већ годинама уназад успјешно се спроводи на примарном нивоу здравствене заштите.

Он је подсјетио да у Црној Гори ради осам савјетовалишта за ХИВ/АИДС за повјерљиво савјетовање и тестирање и то у оквиру Института за јавно здравље и домова здравља Бар, Херцег Нови, Котор, Никшић, Беране, Бијело Поље и Пљевља.

„Држава је обезбиједила, осим бесплатног тестирања, бесплатно лијечење, савјетовање, едукацију, средства као што су игле, шприцеве, кондоме, промотивни материјал, брошуре“, указао је Храповић и додао да је Министарство здравља припремило и објавило смјернице за лијек бупренорфин, који користе зависници од наркотика.

Он је казао да се ширење ХИВ инфекције најбоље се спрјечава промовисањем сигурних образаца понашања у ситуацијама које су ризичне за добијање ХИВ инфекције, смањивањем стигме и дискриминације и стварањем повољних услова за живот оних који су већ инфицирани.

„Обавеза државе и друштва у цјелини, у наредном периоду, мора да буде усмјерена на обезбјеђивању одрживости националног одговора на ХИВ и АИДС и свих превентивних програма и сервиса од значаја за популације у највећем ризику, али и за општу популацију”, закључио је Храповић.

Конференцију је организовало Национално координационо тијело за ХИВ/АИДС и Национална комисија за ХИВ Министарства здравља, уз подршку Глобалног фонда и у сарадњи са релевантним институцијама и невладиним организацијама које се баве овом проблематиком.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?