Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на Самиту ЦЕИ у Загребу: Процес проширења ЕУ – главна покретачка снага позитивних промјена у региону

Објављено: 04.12.2018. 17:18 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Vlada Republike HrvatskeVlada Republike Hrvatske
  
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић учествовао је данас, 04. децембра, на Самиту Централноевропске иницијативе, који се одржао у Загребу. ЦЕИ је најстарија и највећа регионална иницијатива на простору Централне и Југоисточне Европе, која има седамнаест чланица, а успостављена је 1989. године у Будимпешти, као прво тијело регионалне сарадње након окончања Хладног рата.

ЦЕИ дјелује у складу са мотом „Регионална сарадња за европску интеграцију и одрживи развој“, са стратешким циљем да подржи своје чланице које нису дио европске заједнице на путу ка ЕУ, кроз промоцију европских вриједности и стандарда и имплементацију малих и средњих пројеката кроз међувладину, парламентарну и пословну сарадњу. Црна Гора је овим регионалним механизмом успјешно предсједавала 2010. године.

Домаћин овогодишњег Самита, који се одржао на тему „Изградња сигурности, подстицање економије, омогућавање просперитета“ је био премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Потпредсједник Симовић је у излагању на пленарној сесији истакао да је Црна Гора у последњих 12 година, од обнове независности, јасно потврдила посвец́еност заједничкој акцији у оквиру овог регионалног механизма. Казао је да Иницијатива већ скоро тридесет година представља оквир за продуктивну сарадњу у бројним областима и сарадњу која је доприносила замаху за позитивне промјене у региону и отварању нових страница наше заједничке историје.

Симовић је истакао да је Црна Гора посвећено радила и данас ради на успостављању и јачању повезаности са регионом Западног Балкана, ЕУ и шире и да је конструктивна и искрена улога Црне Горе у овим процесима препозната и сматрамо је једним од наших значајних достигнућа.

„Научили смо из историје да само стабилан и сигуран Западни Балкан подразумијева стабилнију и сигурнију Европу. Стога је сигурнији регион у интересу свих наших међународних партнера“, казао је Симовић и додао да је Црна Гора своје одговоре на изазове дала чланством у НАТО, посвећеношћу и регионалним лидерством на путу ЕУ интеграција, снажењем и подстицањем регионалне сарадње, очувањем мултиетничког склада и посвећеном раду на остваривању економског развоја.
        
Vlada Republike HrvatskeVlada Republike Hrvatske
         
Симовић је истакао увјерење да постоји јасан консензус да је процес проширења главна покретачка снага позитивних промјена у региону. Потврдио је спремност Црне Горе да своја искуства и резултате које остварује у интеграционим процесима, партнерски подијели са свима.

У завршном дијелу обраћања, потпредсједник Симовић је апострофирао да улазимо у кључни период за европску будућност региона. „Треба да будемо свијесни да друштвене, економске и безбједносне трансформације могу донијети велике могућности нашим друштвима. Одлучни процес европских интеграција, који би био спроведен од стране регионалних и ЕУ лидера, помогао би региону да ријеши своје билатералне спорове, попуни регионалне и националне сигурносне празнине, побољша владавину права и подстакне економску трансформацију“, закључио је Симовић.

На Самиту су потврђена и усвојена четири документа: Смјернице и Правилник о раду ЦЕИ, Извјештај о спровођењу Акционог плана ЦЕИ за период 2018-2020 за 2018. годину, Одлука о избору Роберта Антонионеа за новог генералног секретара ЦЕИ и Финалне листе пројеката који ће се финансирати из Фонда за сарадњу у 2019. години.

Одржавањем овог Самита Хрватска приводи крају предсједавање ЦЕИ, а нови предсједавајући је Италија.

Текст обраћања потпредсједника Владе Милутина Симовића на Самиту Централноевропске иницијативе (пдф)

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?