Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић примио делегацију Одбора за вањске послове Велике народне скупштине Републике Турске

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
           
        
Потпредсједник владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић састао се данас са делегацијом Одбора за вањске послове Велике народне скупштине Републике Турске, коју је предводио предсједник Одбора Волкан Бозкир

Симовић казао да се као копредсједавајући Мјешовите комисије за економску сарадњу Владе Црне Горе и Владе Републике Турске увијек радује састанцима са партнерима и пријатељима из Републике Турске. Подсјетио је на веома успјешну ИВ сједницу Мјешовите комисије, која се одржала у новембру прошле године у Анкари, споразуме који су потписани том приликом, као и на бројне сусрете, комуникацију и размјену на високом нивоу која се одвија у духу пријатељства и искрене сарадње. 

Симовић је истакао да је и усаглашавање новог споразума о слободној трговини и комуникација која се водила у том процесу, додатни исказ пријатељства двије стране. Овај споразум ће представљати нови замах у економским и трговинским односима Црне Горе и Републике Турске, казао је Симовић и додао да су привредници одавно препознали кључне секторе и правце сарадње, а на владама двије земље остаје да оживотворе споразуме које су потписале. 

У вези са тим, потпредсједник Симовић је позвао парламенте обје земље да снажније и правовремено, слиједећи већ потврђене добре намјере двије владе, кроз ратификацију, дају пуну правну снагу споразумима који су потписани. 

Волкан Бозкир је након што потпредсједнику Симовићу захвалио на топлом пријему истакао да Република Турска придаје велику пажњу Црној Гори, која многим земљама може да послужи као примјер мултиетничког и мултиконфесионалног склада и суживота. „Турска Црну Гору види као искреног савезника у НАТО, али и као пријатеља са којим је изградила чврсте мостове пријатељства“, казао је Бозкир. То потврђује и посјета Одбора за вањске послове Велике народне скупштине Републике Турске, који је у Црну Гору допутовао у пуном саставу и са представницима свих парламентарних партија, истакао је Бозкир. 

Потпредсједник Симовић и предсједник Одбора Бозкир су се сагласили да тренутни ниво економско-трговинских односа Црне Горе и Турске, иако задовољавајући, са изразито позитивним трендовима, не исказује реалне могућности. Као поља у којима је потребно максимално искористити потенцијале истакнути су туризам, индустрија, пољопривреда, дрвопрерада и директне инвестиције. Имајући то у виду, Бозкир је сугерисао да се наредна сједница Мјешовите комисије за економску сарадњу Владе Црне Горе и Владе Републике Турске одржи у Турској што је прије могуће и позвао потпредсједника Симовића да том приликом буде и гост Велике народне скупштине Републике Турске. 
     
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?