Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ подржава волонтирање и друштвени активизам у државама кандидатима

Објављено: 05.12.2018. 19:40 Аутор: КЕИ
Европска унија промовише волонтирање као позитивну друштвену вриједност и финансијски подржава активизам младих у државама које стреме чланству у ЕУ, јер на тај начин међу грађанима Европе развија солидарност, а у државама демократске вриједности, поручено је данас на интерактивном форуму „Буди друштвено активан. Дај допринос“.

KEI

Форум је организован у Гимназији „Слободан Шкеровић“, у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП. О значају друштвеног активизма младих и развоју емпатије са гимназијалцима су разговарали главни преговарач Александар Дрљевић и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав. Они су, након Форума, у друштву гимназијалаца, на дјелу показали свој активизам, садњом петнаест садница више врста дрвећа у дворишту Гимназије.

KEI

Дрљевић је, у разговору са средњошколцима, истакао да волонтирање има утицај на заједничке европске вриједности као што су солидарност, демократија, једнаке могућности, самопоштовање и поштовање других култура, а да на тим темељима управо и градимо заједнички живот и будућност у оквиру ЕУ.

„Волонтеризам и друштвено одговорно понашање је једна од вриједности које у Црној Гори постоје. То потврђују и ученици ове школе, који свакодневним акцијама у оквиру њиховог волонтерског клуба доприносе овим вриједностима. Овдје смо да учимо од вас и покажемо да, ако радимо заједно, можемо и више и боље“, додао је главни преговарач.

KEI

Амбасадор Орав је ученицима поручио да је црногорско друштво спаја жеља да буде дио ЕУ, због многих вриједности које она доноси.

„Влада тај посао не може да уради сама. Читаво друштво треба да допринесе приступању Црне Горе ЕУ, због чега је активизам младих веома важан, како би могли да утичу на Владу да буде ефикаснија у обављању свог посла. ЕУ промовише активизам и сматра да цивилно друштво треба да буде функционалније, зато га и финансијски подржава“, навео је он.

KEI

Директорица Гимназије Зоја Бојанић-Лаловић је истакла да је мисија те образовне установе да оспособи младе за живот и научи их да је од материјалне сатисфакције већа морална и друштвена.

KEI

„Трудимо се да им пошаљемо поруку да треба научити давати другима и да је посебан израз људске хуманости способност да дајемо, дијелимо, мијењамо свијест и да будемо људи који чине добро за своју заједницу, са жељом да је унаприједе. Такви млади људи су велики социјални капитал, људи који ће друштвену заједницу чинити најбољим мјестом за живот“, рекла је Бојанић-Лаловић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?