Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Добри дипломатски односи подстичу економску сарадњу

Објављено: 10.12.2018. 16:07 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић састао се са амбасадором Турске Серхатом Галипом. Сусрет је послужио да се сумирају утисци и резултати сарадње у периоду мандата амбасадора Галипа у нашој држави.

Уз оцјену да је сарадња у протеклом периоду била на веома високом нивоу, амбасадор Галип је изразио очекивања да ће се именовањем новог амбасадора Турске у Црној Гори,  комуникација и даље одвијати на квалитетан начин и уз подршку црногорских институција.

Како је амбасадор истакао, подаци показују значајан раст тренда робне размјене и фокус ће и даље бити на снажењу привредне сарадње двије земље. “У 2017. години Турска је била рангирана на 9. мјесту као страни инвеститор у Црној Гори, а подаци за девет мјесеци 2018. године показују да је Турска на трећем мјесту. Ово је конкретни резултат квалитетних политичких и дипломатских односа, а очекујем да у 2019. години улагања турске привреде буду још значајнија.” наглашава Галип.

Министар Нурковић се захвалио на  залагању и ангажовању амбасадора Галипа у развијању дипломатских и пријатељских веза Црне Горе и Турске. “Апел који турске дипломате упуте турским привредницима презентујући нашу државу као стабилну инвестициону дестинацију од великог је значаја”, истакао је Нурковић. Посебно су нам важна улагања у сјевер Црне Горе, имајући у виду могућности које постоје, али проблеме са којима се грађани овог дијела Црне Горе сусрећу.

“Рад ресора саобраћаја ствара претпоставке за бољи квалитет живота грађана, у првом реду мислим на изградњу и одржавање путне инфраструктуре, гдје је свакако важно даље радити на реализацији пројекта изградње аутопута Бар Бољаре. Снажнији развој сјевера Црне Горе утицаће на развој читаве државе “ нагласио је министар Нурковић.

Током састанка било је ријечи о сарадњи у другим секторима, у области образовања постоји квалитетан програм подршке црногорским студентима у Турској. Како је амбасадор нагласио, турска влада издваја одређена средства за финансирање оваквих програма и на нама је да заједнички унапређујемо и креирамо овакве и сличне пројекте.

 Министарство саобраћаја и поморства
                                                                                                                                                                                                                                                                                       Служба за односе с јавношћу и протокол

                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?