Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Закони и институције унапријеђени, потребна истрајна и темељита борба против дискриминације и насиља

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Црна Гора је у претходном периоду учинила значајне напоре да унаприједи и закондавни и институционални оквир када су у питању људска права и слободе, изјавио је потпредсједник Владе Зоран Пажин, додајући да у наредном периоду предстоје изазови у имплементацији донешених прописа. 

У обраћању на отварању конференције којом је данас у Подгорици обиљежен Међународни дан људских права, потпредсједник Пажин је нагласио значај прихватања различитости и сузбијања сваког вида дискриминације у црногорском друштву.

„Тај изразито негативни феномен дискриминације је потребно сузбијати, јер он разара саме темеље грађанскога друштва. По природи ствари, увјек су погођени они који су најосјетљивији у друштву, рањиве групе у друштву. Зато се против дискриминације треба истрајно и темељито борити,“ саопштио је.

Потпредсједник је навео да друга врста изазова произилази из нарастајућег насиља у друштву, од вербалног насиља до физичког насиља. „Са тим негативним феноменом такође се, као друштво које је грађански опредијељено, морамо борити. Од насиља према женама, насиља у породици уопште, према дјеци, укључујући и сексуално насиље, па све до једног изузетно опасног и штетног насиља, према припадницима новинарске професије и имовини медија“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Указао је да, као грађанско друштво, Црна Гора треба да гради посебан сензибилитет према онима који су најизложенији насиљу, одбацивању и дискриминацију, као што су лица са инвалидитетом, припадници ЛГБТИ популације и припадници мањина, без обзира на лично својство које одређује њихово мањинско опредјељење.

„Увјерен сам да смо сви снажно посвећени овим племенитим циљевима, као што сам увјерен да ћемо сваког десетог децембра бити у прилици да констатујемо прогрес остварен у овој области, јер је то оно што је мјерило нашег грађанског идентитета,“ закључио је потпредсједник.

Конференција на тему „Заштита људских права и слобода у Црној Гори“ у оквиру обиљежавања Дана људских права, има за циљ сагледавање степена поштовања и заштите људских права и слобода у Црној Гори, уз осврт на области које су препознате као изазови и које захтијевају интензивније напоре свих актера у друштву ради достизања највиших стандарда.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

 
 

Фотографије и видео снимци у високој резолуцији - ФТП сервер
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?