Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и амбасадор Галип: Све јача економска сарадња Црне Горе и Турске

Објављено: 10.12.2018. 18:42 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
 
Добри политички и билатерални односи Црне Горе и Турске обиљежени су и све снажнијом економском сарадњом и порастом страних директних инвестиција, оцијењено је на састанку предсједника Владе Душка Марковића и турског амбасадора Серхата Галипа, којег је премијер примио у опроштајну посјету.

„Црна Гора и Турска су пријатељске земље, наше политичко разумијевање је заиста на високом нивоу али и наша економска сарадња јача. Посебно ме радује чињеница да је робна размјена значајно повећана у односу на претходне године“, казао је премијер Марковић.

Он је истакао да је примјетно све више турских инвеститора који овдје имају слободу да послују и чији је капитал сигуран. На састанку је било ријечи и о привлачењу нових инвестиција и покретања производње у реалном сектору. Амбасадор Галип је истакао да је Турска на трећој позицији по СДИ са 44,3 милиона еура, а позитивним је оцијенио и повећање извоза из Црне Горе у Турску.

„Црну Гору и Турску веже и богата историја, а посебна копча је значајна црногорска дијаспора у Турској, што је додатан кохезиони фактор наших односа“, рекао је премијер.

Предсједник Марковић је захвалио на подршци Турске црногорским стратешким опредјелјенјима, као и на бројним активностима Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА) у оквиру изградње друштвене и социјалне инфраструктуре.

Премијер је казао и да након уласка у НАТО, Црна Гора и Турска имају прилику да сарађују на већем нивоу и у оквирима важним за ширу, глобалну, безбједност. Амбасадор Галип је у том контексту оцијенио да је улога Црне Горе за примјер у региону и шире.
 
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?