Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бриселу отворено поглавље 27: Велики успјех за Црну Гору

Објављено: 10.12.2018. 23:10 Аутор: КЕИ
Црна Гора је данас, на Међувладиној конференцији у Бриселу, отворила преговарачко поглавље, 27 – Животна средина и климатске промјене.

Заједнички је оцијењено да је отварање овог поглавља још један успјех за Црну Гору и признање црногорским институцијама за интензиван рад на усклађивању домаћег законодавства са прописима ЕУ и изградњи потребних административних капацитета.

KEI

Шеф црногорске делегације, министар вањских послова Срђан Дармановић је, у обраћању представницима држава чланица и Европске комисије, истакао да Црна Гора данас има отворена 32 поглавља, од којих су три привремено затворена захваљујући интензивном раду.

„То је доказ наше континуиране и снажне посвећености процесу европске интеграције. Вјерујем да ћемо отварањем и посљедњег преговарачког поглавља у мјесецима пред нама, још једном потврдити лидерску позицију Црне Горе али и дати нови замах интеграционом процесу, не само наше земље већ и држава региона, те потврдити кредибилитет европске перспективе Западног Балкана“, казао је Дармановић.

Оцијенио је отварање поглавља 27 врло значајним и из разлога што је Црна Гора и Уставом 2007. године дефинисана као еколошка држава, посвећена заштити животне средине и развоју базираном на принципима одрживости.

Министар Дармановић је данас у Бриселу поновио да процес европске интеграције нема алтернативу. „То је једини оквир који гарантује стабилност у региону а на тај начин у Европи. Зато смо сигурни да су присуство ЕУ у региону и континуитет политике проширења, од фундаменталног значаја за стабилност, даљи економски развој и конкурентност европског континента на глобалном нивоу“, казао је он.

KEI

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић је оцијенио да се данашња одлука о отварању поглавља 27 може сматрати скоро па историјском.

Он је подсјетио да је Црна Гора испунила једино почетно мјерило у овој области већ у јулу 2016. године усвајањем Националне стратегије за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена, заједно са Акционим планом за период 2016- 2020.

Радуловић је нагласио да је држава посвећена заштити животне средине. Подсјетио је да је Влада Црне Горе, с циљем стварања правног оквира за будуће инвестиције у области животне средине и климатских промјена, крајем новембра донијела одлуку о оснивању Фонда за заштиту животне средине (Еко фонд).

„Свјесни смо да је пред нама још доста посла. Међутим, процес преговарања се не третира као такмичење, већ кроз стратешки приступ и одговоран однос према грађанима Црне Горе, у циљу побољшања њиховог животног стандарда. Вјерујемо да стабилна динамика и напредак Црне Горе на путу према ЕУ представљају и подстицај за друге у региону да наставе путем интеграције. Штавише, динамика процеса који се огледа у отварању овог поглавља још једна је потврда да се политика проширења наставља и живи“, поручио је Радуловић.

KEI

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је оцијенио да је "отварање преговора у поглављу 27 још један значајан корак напријед на европском путу Црне Горе". Поздравио је и напредак у области владавине права те казао да у фокусу, и у наредном периоду, треба да буду активности из преговарачких поглавља 23 и 24. Комесар Хан је данас у Бриселу поновио да ће Европска комисија, како на експертском тако и финансијском плану, наставити да подржава интеграцију Црне Горе у ЕУ.

Предсједавајућа делегацијом Савјета ЕУ, министарка вањских послова Аустрије Карин Кнајсл је казала да је данашња Међувладина конференција, на којој је отворено и поглавље 27, још једна потврда напретка и посвећености Црне Горе испуњавању услова за чланство у ЕУ. Подсјетила је да је међу приоритетима аустријског предсједавања Савјетом ЕУ управо политика проширења која, како је истакла, "представља најбољи механизам за очување демократије и стабилности у региону, што је у интересу како земаља Западног Балкана тако и Европе."

Изјава министра вањских послова Срђана Дармановића након Међувладине конференције


Отварање поглавља 27 је за нас изузетно значајно из најмање два разлога. Први је што је то претпосљедње поглавље и остаје нам да отворимо још само једно – Конкуренција и надамо се да ће то бити учињено под румунским предсједавањем идуће године. Друго, отварање поглавља 27 је симболички важно за Црну Гору, јер је у нашем Уставу Црна Гора, поред осталих атрибута, дефинисана и као еколошка држава. Заштита животне средине је нешто што се у нашем Уставу прокламује као вриједност.

Осим тога, у данашњем свијету питање заштите животне средине је постало питање опстанка планете, не само националних друштава и ово је питање веома вредновано унутар ЕУ.Мислим да је то за нас велики успјех, тиме још једном показујемо да остајемо врло чврсто земља која је предводник процеса ЕУ интеграција у региону и вјерујемо да ћемо тај процес успјешно наставити у времену које долази.

Изјава министра одрживог развоја и туризма Павла Радуловића након Међувладине конференције

Цијеним да је, након ступања Црне Горе у НАТО, ово једно од најозбиљнијих достигнућа администрације, макар у овом мандату. Цијеним да је ово један озбиљан успјех не само администрације већ комплетне црногорске јавности и свих оних који су учествовали у овом озбиљном послу. Чека нас огроман посао на испуњавању свих захтјева и обавеза које имамо отварањем поглавља 27.

Оно што је јако важно је да сада врло јасан пут. Дакле, до сада смо имали озбиљан процес преговора док отворимо погалвље, а сада имамо врло јасне смјернице. Ја рачунам да ћемо уз и техничку и финансијску помоћ и уз нашу вољу и снагу, врло брзо успјети да затворимо само поглавље.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ/ МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА/ МИНИСТАРСТВО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ТУРИЗМА

ВИДЕО: Обраћање министра вањских послова Срђана Дармановића након Међувладине конференције у Бриселу


ВИДЕО: Медјувладина конференција Брисел КАДРОВИ

ВИДЕО: Обраћање европског комесара за проширење Јоханеса Хана - пресс након Међувладине конференције

ВИДЕО: Обраћање министарке вањских послова Аустрије Карин Кнајсл - пресс након Међувладине конференције





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?