Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић у Бриселу на ИИ састанку Савјета министара Транспортне заједнице

Објављено: 11.12.2018. 14:29 Аутор: МСП

Делегација предвођена министром саобраћаја и поморства Црне Горе Османом Нурковићем учествовала је у Бриселу на ИИ састанку Савјета министара Транспортне заједнице. Поред министра Нурковића, у делегацији били су државна секретарка Ангелина Живковић, секретар министарства Адис Пепић, први секретар у Мисији Црне Горе при Европској унији Иван Лазаревић и самостална савјетница Билсана Бибић.

Тема другог састанка је био наставак на успостављању Транспортне заједнице у региону Западног Балкана и њеног Сталног секретаријата, као и разговор о сљедећим корацима у овом формату сарадње. Састанак је отворила европска комесарка за саобраћај Виолета Булц која је истакла задовољство досадашњом сарадњом шест земаља Западног Балкана у оквиру Уговора о успостављању транспортне заједнице (ТЦТ) и корацима који су до сада предузети од стране свих шест земаља у циљу наставка започетих и постигнутих циљева у оквиру 15-годисње СЕЕТО сарадње. Она је ставила фокус на приоритете везане за пуну имплементацију ТЦТ-ија, успостављање сталног Секретаријата и дефинисање пројеката од регионалног значаја које треба спровести у будућем периоду у циљу најбоље могуће капитализације предности одрживог развоја сектора саобраћаја у региону Западног Балкана.

Представници Европске комисије су упознали Министарски савјет с будућим активностима у области СЕЕТО реформских мјера за Западни Балкан које се односе на безбједност у саобраћају, прекограничну сарадњу и оснаживање жељезничког секора и инвестиција у физичку инфратруктуру и интелигентне транспортне сисеме. У овом погледу, представљен је план за пилот пројекат који се односи на идентификацију прекограничних дјелова ТЕН-Т мрежа на којима ће се унаприједити инфраструктура у складу са ЦОННЕЦТА техничком подршком у оквиру које се ради идентификација дионица са високим бројем жртава на ТЕН-Т коридорима у Западном Балкану. Такође, представљена су као примјер два пилот пројекта која се односе на граничне тачке Деве Баир – Гуyесево и Qафе Тхане – Кафасан и успостављање ИТ система на истима. Током састанка Министарском савјету представљена је и Регионална стратегија о жељезници на одобрење, као и наставак активности које су се догодиле током ТЕН-Т дана одржаних у Љубљани, од 25. до 27. априла 2018. године, када су одобрене декларације везане за безбједност на путевима и олакшавање прекограничних процедура. Везано за активности које се односе на ове три области представници међународних финансијских институција (ЕИБ, ЕБРД, Свјетска банка) су изразили интерес да наставе са континуираном подршком коју пружају земљама Западног Балкана.

Министар Нурковић је у свом излагању изнио посљедња дешавања и помаке које је Црна Гора остварила на пољима које се односе на СЕЕТО реформске мјере, а осврнуо се и на долазеће законе о путевима и жељезници чијем ће се усвајањем дефинисати потребни механизми који се односе на спровођење инспекције за безбједност на путевима и ревизију безбједности саобраћаја на путевима, као и успостављање ефикасне и независне управе за регулаторна и безбједносна питања на жељетници у циљу даљег отварања тржишта и постизања напретка ка испуњењу једног од мјерила на привременом затварању поглавља 14 Саобрацајна политика.

Министар је овом приликом истакао и да му је драго да види помаке у процесу успостављања Сталног секретаријата Транспортне заједнице чије је функционисање предуслов ефикасног наставка активности започетних у оквиру СЕЕТО сарадње, посебно када је ријеч о реформским мјерама у области безбједности у саобраћају, прекограничној сарадњи и жељезници. Међутим, он је изразио забринутост динамиком активности од када је Уговор о успостављању Транспортне заједнице потписан на Самиту у Трсту у јулу 2017. године.

Наиме, министар Нурковић је заједно са својим колегама министрима из региона Западног Балкана поздравио и потврдио интерим рјешење које је ЕК представила током састанка. Међутим, искористио је прилику и да се осврне на чињеницу да је мандат СЕЕТО Секретаријата продужен пола године управо како би ТЦТ стални Секретаријат почео с радом почетком 2019. године а да у овом тренутку исти и даље није успостављен. Он је искористио прилику да позове ЕК да убрза процес регрутовања директора и особља Сталног секретаријата док траје интерим рјешење, али и да ТЦТ Регионални надлежни одбор активније укључи у процес одлучивања везан за будућу структуру сталног Секретаријата Транспортне заједнице и предвиђени буџет у циљу подизања транспарентности процеса и осигуравања равномјерне регионалне заступљености позиција које треба попуњавати у Секретаријату.

Он је такође искористио прилику да затражи пордршку Европске комисије, комесарке Булц и комесара Хана у процесу осигуравања 20 одсто грант средстава која су затражена у циљу наставка изградње аутопута Бар-Бољаре (дионица Андријевица-Матешево) кроз ИВ инвестициони ЗИО позив.

На крају изалагања министар Нурковић је поновио да Црна Гора наставља да дјелује као поуздан партнер и актер у политичким и друшвеним догађајима у региону али и шире.

На састанку су, поред европске комесарка за саобраћај Виолете Булц, представника ДГ МОВЕ и ДГ НЕАР јединица Европске комисије, судјеловали и министри саобраћаја из Босне и Херцеговине, Косова и Македоније, као и високи представници других земаља Западног Балкана, међународних финансијских институција (ЕИБ, ЕБРД, Свјетска банка) и СЕЕТО Сталног секретаријата.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?