Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Даниловграду: Имамо мотивисан менаџмент локалне самоуправе и Владу спремну да подржи њене напоре

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић положио је данас у Даниловграду камен-темељац стамбене зграде за потребе Министарства одбране и Војске Црне Горе, отворио обновљени мост „Радован Павићевић“ и саопштио је на крају радне посјете тој општини да Даниловград има озбиљну развојну и свеукупну перспективу јер има мотивисан менаџмент локалне самоуправе и Владу спремну да подржи њене напоре.

„Имао сам веома добре и садржајне разговоре са предсједницом Општине госпођицом Зорицом Ковачевић и њеним тимом. Веома је важно да смо се сложили око приоритета које ћемо заједнички третирати када су у питању Општина и Влада. Констатовали смо са задовољством да ће идућа година бити санациона година за локалне јавне финансије. Честитао сам менаџменту Општине Даниловград на том опредјелјенју, јер се то поклапа и са политикама Владе када је у питању стандардизација јавних финансија, генерално, али истовремено не стајемо са развојем и капиталним пројектима. Поменућу само неколико: већ почетком идуће године расписаћемо тендер за градњу новог булевара од Подгорице до Даниловграда вриједног 25 милона еура и вјерујем да ћемо на јесен почети радове на том булевару. Већ је завршен тендер и изабран извођач на реконструкцији пута од Малог Брда односно Рогамске раскрснице до Спужа вриједног 3,5 милиона еура и то ће Даниловград додатно отворити не само за нове инвестиције, него и за нови квалитет и комфор грађана Даниловграда. Оно што ме посебно радује је потписани уговор о пројекту за изградњу колектора за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже. То је важно питање, то није само комунални, инфраструктурни објекат, него је то и развојно питање и посебно у контексту отвореног Поглавља 27 животна средина које се јуче десило у Бриселу. Овај пројекат добија на новом значају и Влада ће дати све од себе да квалитетној и брзој реализацији овог пројекта дâ додатни импулс и не само када је у питању град и његова ближа околина, него и заштита ријеке Зете у цјелини“ - рекао је предсједник Владе.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Премијер је рекао новинарима да је претходно положио камен-темељац зграде са 68 станова за припаднике Министарства одбране и Војске Црне Горе и подсјетио на добре резултате у пољопривреди.

„Инвестиција је вриједна пет милиона еура, тако да настављамо да реализујемо озбиљне пројекте са значајним финансијским средствима. Даниловград има озбиљну развојну и свеукупну перспективу. У сектору пољопривреде већ имамо добре резултате, имамо нова средства и нове пројекте, а истовремено и најаву озбиљних приватних домаћих компанија и козорцијума који ће већ почетком наредне године започети реализацију њихових пројеката овдје и очекујемо између 100 и 150 нових радних мјеста. Дакле, имамо мотивисан менаџмент локалне самоуправе, имамо Владу спремну да подржи њене напоре, а тим напорима ће значајан импулс, са тим завршавам, дати нови закон о финансирању локалне самоуправе које смо утврдили и предложили и налазе се у процедури у Парламенту гдје локалне самоуправе добијају нова средства која ће им омогућити да квалитетније функционишу на локалном ниову и обезбјеђују више новца за измиривање својих обавеза, али наравно и за развој“ – рекао је премијер.

Зорица Ковачевић: Даниловград ће 2019. бити велико градилиште

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић се захвалила предсједнику Владе на подршци коју добија Даниловград.

“Оно што је веома значајно, са чим смо се сложили, јесте да ће идућа година за Општину Даниловград бити година консолидације и штедње финансија у парламенту, да ће то бити година када ће Општина Даниловград бити велико градилиште са пројектима, са нивоа државе и пројекте које радимо са локалног нивоа. Оно што је најзначајније јесте да ћемо наредне године имати могућност да преко 150 суграђана запослимо било у приватним фирмама које ће почетком године основати свој бизнис овдје а било у пројектима који су планирани за пар година“ – рекла је предсједница Општине Даниловград.

Зорица Ковачевић је рекла да је данас Даниловград добио подршку за изградњу станова за потребе дјеце без родитељског старања.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Такође смо планирали да идуће године кренемо са реконструкцијом градског стадиона, изградње помоћног терена вриједности 800.000 еура. Радићемо на изградњи станова за потребе пензионера који су часно завршили свој вијек и градили ову Државу. Општина је одредила локацију, ослободила их комуналија, обезбиједили смо подршку Владе у износу од 100.000 еура преко Фонда ПО и обезбиједили смо им бесплатан пројекат и бесплатни надзор. Значи, Даниловград ће идуће године бити стварно велико градилиште, желим да захвалим Предсједнику на подршци коју смо данас добили на пројектима и политикама Владе према овој општини. Ја очекујем да ће наредне године бити година када ће Даниловград бити интересантан за већи број инвеститора, а оне најаве које имамо ове и наредне године, довољно говоре да ће изградњом путне инфраструктуре, реконструкцијом електро мреже која је планирана у програму ЦЕДИС-а, у наредне 3 године, гдје ће скоро више од половине општине бити реконструисано са високо – напонском, са високо – напонском мрежом створиће се услови да Даниловград не треба да брине за будућност да ће велики број људи имати могућност да се запосли иако је тренутно проценат незапослености 4 % нижи од процента који је на нивоу државе, што довољно говори да имамо могућности да грађани наше Општине који се налазе на Заводу за запошљавање нађу своје запослење у врло кратком периоду.“ – рекла је Зорица Ковачевић.

Одговори на питања новинара

Предсједник Марковић је на крају посјете рекао, одговарајући на питања новинара да је имао прилике да чује мишљења и полемику стручне и лаичке јавности на тему законитости и уставности Рјешења којим се посланици стављају у затвор због одбијања да свједоче на суду.

„Без обзира што уважавам све те људе који су на ту тему говорили, и сâм сам правник, једино ко је овлашћен да оцјењује уставност аката у Црној Гори, у правном систему па и појединачних рјешења у тим актима је Уставни суд. Треба сви да оставимо Уставном суду да се одреди према таквим иницијативама и каже да ли је то Рјешење уставно или не. У сваком случају оно је законско рјешење, Апелациони суд је поступао по овлашћењима која су дата у Закону и не може се говорити о незаконитој одлуци него се само може у овом тренутку водити расправа о томе да ли је то рјешење уставно“ – рекао је предсједник Владе.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Премијер је рекао да је одлука у надлежности правосуђа и да треба сачекати одлуку Уставног суда.

„Не треба политичари па ни Предсједник Владе да арбитрирају да ли је требало или не. Имамо одлуку судске власти и сада у законској процедури сви који имају другачије мишљење треба да докажу да је то њихово мишљење утемељено на Уставу и на закону. Али слажем се са вама да је ово пореметило добар амбијент који смо успоставили у Парламенту кроз формирање радне групе која је имала за циљ да ради на измјенама изборног законодавства. Вјерујем да ће се наћи рјешење и за ову ситуацију, али из ове ситуације треба сви да извучемо поруку, и политичари и правници и грађани, не може неко себи узети за право, заиста то је недозвољено, то није дозвољено у развијеним демокатијама да оптужите некога за најтежа, за најгрубља кривична дјела а за то не понудите доказе. Не оптужујете Ви Миливоја Катнића као грађанина за оно што сте му ставили на терет него Миливоја Катнића као државног тужиоца, дакле институцију Црне Горе, институцију која води један специфичан предмет, један од најзначајнијих предмета у правној пракси Црне Горе“ – рекао је премијер.

„Ако за то не понудите доказ морате бити спремни да одговарате“ – додао је.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Позван да прокоментарише тврдњу посланика Небојше Медојевића да иза посљедњих догађаја стоји потпредсједник Владе Зоран Пажин премијер Душко Марковић је рекао да се Влада не бави демантовањем тог посланика.

„Када бисмо демантовали господина Медојевића Влада би се само бавила демантима. То је политичар који је склон да даје оцјене из поузданих извора иза којих не стоје чињенице. И када након тога дођете пред суд правде или закона онда се сматрате угроженим. Дакле, господин Медојевић је склон таквим врстама квалификација. Влада ради сложно и компактно, видите да имамо добре резултате, да такве компактности и слоге нема, тих резултата не би било. Дакле, оставимо господина Медојевића да настави да функционише и живи са непознатим изворима“ – рекао је предсједник Владе.

Одговарајући на питање новинара да ли је држава Србија одговорила Црној Гори на ноту у вези са оптуженом Бранком Милић која се склонила у Амбасаду Републике Србије и да ли Влада има одговор Србије, рекао да је Влада упутила и ноту и ургенцију, али да одговор није стигао.

„Бићемо стрпљиви, чекамо реакцију званичне Србије, Власти Србије и у зависности од те реакције ми ћемо поступати у складу са нашим интересима и нашим законодавством“ – рекао је предсједник Владе.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Упитан да прекоментарише чињеницу да ће Управа полиције бити засебан орган Предсједник Марковић је рекао да је он као Предсједник Владе а и Влада на чијем је челу, дужан да спроводи документа које је усвојила Влада. 

„Ви знате да је Стратегијом реформе јавне управе утврђена политика оптимизације и рационализације јавне управе, она укључује смањење администрације и њену бољу организацију. У оквиру тога, Управа полиције постаје самостални орган са значајно јаким, функционалним и надзорним везама са Министарством унутрашњих послова. Статус Управе полиције је уређен Законом о унутрашњим пословима. Ми смо прослиједили Скупштини измјене и допуне Закона о унутрашњим пословима, које ће бити расправљане ових дана када се Закон у том дијелу измјени, и како је предложила Влада, у Уредби ћемо смјестити Управу полиције како самосталан орган.“ – рекао је предсједник Владе. 
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
Премијер Марковић је нагласио да се о реформи јавне управе почело говорити још 2010. године. 2011. године, тадашња Влада је кренула са припремама Стратегије јавне управе док је 2016. године усвојена Стратегија а сада се иста имплементира у оквиру преговарачког процеса са Европском унијом јер је трећи стуб, кључни стуб реформи у процесу придруживања Европској унији, управо реформа јавне управе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?