Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић на Одбору за стабилизацију и придруживање: ЕУ вјерује у Западни Балкан

Објављено: 12.12.2018. 17:45 Аутор: КЕИ
Европска унија је показала да је проширење једна од њених највриједнијих политика и наставиће да подржава Црну Гору и регион на путу према чланству, оцијењено је на осмом састанку Одбора за стабилизацију и придруживање и поручено да је за напредак потребно ангажовање свих друштвених актера.

Главни преговарач Александар Дрљевић се у свом обраћању посебно осврнуо на значај доношења Стратегије за Западни Балкан истакавши да је овим документом Европска унија показала да је проширење једна од њених највриједнијих политика и послала поруку региону да вјерује у њега.

Подсјетио је да је Црна Гора, од одржавања посљедњег састанка Одбора, отворила преговоре у још четири преговарачка поглавља, од којих је последње, поглавље 27, прије два дана отворено на Међувладиној конференцији, подсјећајући да је то једно од најизазовнијих поглавља, како по обимности правне тековине, тако и по финансијској захтјевности за спровођење европских еколошких стандарда.

Главни преговарач је нагласио да је владавина права незаобилазна област кад је ријеч о приоритетима, наводећи да о напретку у овој области најбоље говоре налази из недавно објављеног Радног документа ЕК о стању у поглављима 23 и 24 у Црној Гори, у којем је констатован континуирани напредак у законодавној реформи и изградњи институција, као и почетни биланс остварених резултата у борби против корупције на високом нивоу и организованог криминала, прања новца и привременог одузимања имовине.

Дрљевић је информисао представнике Европске комисије да је у току израда новог Програма приступања Црне Горе ЕУ за период 2019-2020, који ће Црној Гори обезбиједити јасне смјернице у законодавном, стратегијском и у дијелу јачања административних капацитета. „Посвећени смо одговорном планирању и дефинисању реалних рокова за испуњење најважнијих активности у наредном периоду. Наша јасна намјера је, такође, да наставимо да јачамо позицију коју имамо у региону, као и да дијелимо искуство и знања које смо стекли као прва држава која преговара по новом приступу“, закључио је главни преговарач.

KEI

Директорица за Западни Балкан у Европској комисији Хеновева Руис Калавера је честитала Црној Гори на свеукупном напретку оствареном у интеграционом процесу, као и на отварању поглавља 27. То је, како је истакла, јасан показатељ да преговори напредују на основу остварених резултата.

Калавера је подсјетила на важне догађаје за интеграциони процес Црне Горе и региона, међу којима је Стратегија за Западни Балкан, као и Самит и Декларација из Софије.

„То су снажни сигнали подршке Европске уније Црној Гори и региону и јасна порука да морамо задржити замах реформи. У том контексту бих посебно указала на значај владавине права и темељних права, који су кључни за преговарачки процес“, рекла је Калавера.

Она је поручила да ће ЕУ наставити да подржава Црну Гору на њеном путу према чланству у ЕУ, наглашавајући да је конструктивно и активно ангажовање свих актера процеса преговора од огромног значаја за даљи напредак државе према ЕУ.

Изјава главног преговарача Александра Дрљевића

Данас смо у Бриселу, заједно са колегама из Европске комисије, одржали осми састанак Одбора за стабилизацију и придруживање између Црне Горе и Европске комисије. Ово је била прилика да још једном сагледамо резултате које је Црна Гора спровела у 2018. години.

2018. година је нарочито значајна за нас, зато што смо успјели да отворимо два преговарачка поглавља, поглавље 17 и поглавље 27. То нас је, на основу наших резултата и спроведених активности у претходном периоду, довело до тога да имамо 32 отворена преговарачка поглавља и 3 привремено затворена и очекујемо да у наредном периоду, на бази резултата и спроведених активности, отворимо и посљедње преговарачко поглавље.

Година за нама је нарочито значајна, јер смо свједоци чињенице да је Европска комисија, кроз Стратегију за Западни Балкан, потврдила чврсту опредијељеност да су и Црна Гора и све државе Западног Балкана добродошле у заједницу европских држава. Такође, и закључцима Самита у Софији државе чланице су потврдиле сремност да Црна Гора и остале државе Западног Балкана имају јасну и чврсту европску перспективу.

Очекујемо да у наредном периоду наставимо са резултатима и конкретним активностима како би се постепено кретали ка затварању преговарачких поглавља. Ово је нарочито значајно како би спровели конкретне реформе у различитим областима и на крају побољшали квалитет живота наших грађана.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?