Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Гледамо како ничу нови километри савремених путева, а пред нама су нови скијашки центри, нове школе, вртићи, реконструисане болнице...

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату да је Сјеверни регион Црне Горе деценијама био мање развијен од преостала два региона, да су ту неразвијеност карактерисали виша стопа незапослености, нижи доходак и ниска стопа економског раста, али да смо након двије године и досљедних мјера економске политике, свједоци да референтне анализе показују позитивне помаке по свим наведеним аспектима.

„Данас већ можемо гледати како ничу нови километри савремених путева, а пред нама су нови скијашки центри, нове школе, вртићи, реконструисане болнице“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање Посланичког клуба Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Премијер је рекао да је његова Влада посвећеност равномјерном регионалном развоју потврдила у претходне двије године и кроз износ средстава опредијељених за пројекте на Сјеверу у оквиру Капиталног буџета, али и у секторским буџетима, као што је агробуџет или инвестициони буџети појединих министарстава.

„Када је у питању буџет Дирекције јавних радова и Дирекције за саобраћај, за претходне двије године за пројекте на Сјеверу опредијељено је преко 81 милион еура. На то треба додати и значајна средства Инвестиционо развојног фонда, који слиједи Владине политике усмјерене ка динамичнијем развоју мање развијених општина, од којих је највећи број на Сјеверу. Овај развојни фонд током 2017. и 2018. године за предузетништво и бизнис у општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Петњица, Плав, Пљевља, Плужине, Рожаје, Шавник и Жабљак пласирао је око 70 милиона еура, а та средства генерисала су 856 радних мјеста. Осим тога, пројекти на сјеверу финансирани су и кроз регионални стамбени програм, Инвестициони оквир за западни Балкан, из средстава ИПА фондова Европске уније, и средстава Европске инвестиционе банке“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Марковић је набројао неке од пројеката:

- У Бијелом Пољу уређен је комплетан градски трг, изграђен је нови пјешачки мост у Његњеву, реконструисана скупштинска сала, постављена је расвјета на градској заобилазници, изграђен је градски колектор за отпадне воде у дужини од 5,5 км, а улагано је значајно и у изградњу сеоске водоводне мреже.

- У Беранама је изграђен нови објекат спортске дворане, реконструисана је улица Ђеда Војводића, а приводи се крају извођење радова на постројењу за третман отпадних вода са прикључном канализационом мрежом. Укупна вриједност овог пројекта износи скоро 13 милиона еура, од чега се 85 одсто финансира из ИПА фондова Европске уније.

- У Мојковцу је уређена пјешачка, бициклистичка и трим стаза на санираном простору некадашњег јаловишта, а завршена је и реконструкција улице Немањића.

- Улагало се и на Жабљаку, и то у изградњу приступне саобраћајнице и паркинга на Савином куку, а завршен је и највећи дио радова на изградњи акумулације и довођењу воде с Модрог језера до Савиног кука. Та вода ће служити за вјештачко осњежавање, али ће у љетњем периоду бити од користи пољопривредницима и осталим житељима у насељима Развршје и Мотички Гај. За наредну годину на Савином куку предвиђено је и постављање нове жичаре са шестосједом.
     
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
- У Пљевљима је изграђено комплетно постројење за третман отпадних вода са колектором, укупне вриједности 7 милиона еура, изграђен је нови објекат Дома културе вриједности преко миллион еура, дограђена је основна школа у Гукама и изграђен Дом за старе, вриједности 2,7 милиона еура.

- У Петњици је изграђен савремено опремљени административни објекат, а улагано је и у изградњу сеоског водовода дужине 18,5 км, као и у реконструкцију градских саобраћајница и регулацију потока.

- У Рожајама је завршена реконструкција школске зграде у Баћу. Влада је преко Министарства спорта, на захтјев локалне управе, обезбиједила и средства за реконструкцију фудбалског терена код основне школе „25. мај“.

- Нови административни објекат за потребе локалне Управе изграђени су у Андријевици и у Гусињу, а спортски терени су грађени и реконструисани у више општина.

Поред завршених пројеката, ради се и даље не више локација – рекао је премијер и прецизирао о којим је пројектима ријеч.

- У току је изградња регионалне сточне пијаце у Беранама, градске пијаце у Рожајама, објекта „Кућа воћа“ у Андријевици, нове школе у Војном селу у Плаву, а у припреми је изградња вртића у Пљевљима и у Рожајама, основне и музичке школе у Бијелом Пољу, као и изградња инфраструктуре за бизнис зону у Мојковцу.

- Паралелно са изградњом, свјесни смо да развој треба да прати и очување животне средине, па је између осталог санирано одлагалиште отпада на локацијама ˝Васове воде˝ у Беранама, и ˝Зауглина˝ у Шавнику.

- У завршној фази је реконструкција градског водовода ˝Кркори˝ у Андријевици, као и изградња водовода на сеоском подручју са изворишта Ћосовско врело у општини Рожаје, а у току је санација несанитарног одлагалишта у Плаву.

- Осим свакогодишњих инфрастуктурних пројеката, Влада је посебно посвећена реализацији пројеката развојног карактера: изградњи Ски центара на Бјеласици са колашинске, бјелопољске и мојковачке стране, ски центра на Жабљаку, Ски центра на планини Хајла у Рожајама, као и валоризацији ˝Ђаловића пећине˝ у Бијелом Пољу.

- Ново скијалиште „Колашин 1600”, након уложених 13,5 милиона еура спремно ће дочекати скијаше већ ове сезоне. Изграђен је објекат базне станице, 4,6 километра стаза, паркинг за посјетиоце, и жичара са шестосједом. Ово је тек прва етапа развоја, јер планирамо и набавку система за осњежавање и изградњу још једне жичаре, којом ће се овај простор повезати са скијалиштем „Колашин1450”, чиме ће се створити потенцијал капацитета 45 км скијашких стаза, што Бјеласицу ставља у ранг великих зимских центара у региону.

- Средином ове године потписани су и уговори о изградњи жичаре-гондоле од манастира Подврх до Ђаловића пећине, вриједне око четири милиона еура, и жичаре-шестосједа на локацији Цмиљача, вриједне осам милиона еура.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Предсједник Владе је рекао да га као премијера посебно радују позитивне реакције инвеститора на развојне потенцијале Сјевера. „Напомињем да смо недавно потписали нове уговоре о дугорочном закупу на основу којих ће се на локалитету 'Колашин 1600', и на локацији некадашњег војног одмаралишта на Жабљаку градити хотелски капацитети високе категорије. Због тога смо крајем 2017. године формирали и државно предузеће Скијалишта Црне Горе са сједиштем у Мојковцу, како би са тог простора могли квалитетно да унапређујемо постојећу инфраструктуру, али и да ефекасније реализујемо развојне инвестиционе политике. Додатни подстицај нашим напорима даје изградња приоритетне дионице аутопута Бар–Бољаре која ће већ са Матешевом као првим одредиштем, повезати ресурсима богати Сјевер са централним и јужним регионом. На то ће се надовезати наставак изградње аутопута са коначним циљем повезивања са европском мрежом аутопутева. До краја 2019. године улагања у аутопут прећи ће 500 милиона еура!“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Демократске партије социјалиста Данијела Живковића.

      
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?