Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Улагања у барску болницу доказ да се та установа приближава савременом медицинском центру

Објављено: 11.12.2018. 20:22 Аутор: Министарство здравља

Благовремност, ефикасност и доступност здравствене заштите су приоритети, а улагање у реконструкцију и адаптацију постојећих медицинских објеката императив од кога Влада и Министартсво здравља ни у наредном периоду неће одустати, поручио је ресорни министар Кенан Храповић.

Он је данас свечано отворио реновирани операциони блок и породилиште у Општој болници „Блажо Орландић“ у Бару, у које је уложено око 85 хиљада еура.

Храповић је казао да су посљедња улагања у барску општу болницу доказ да се та здравствена установа приближава савременом медицинском центру, „какав овај дио црногорског приморја и Црна Гора заслужују“.

„Благовременост, ефикасност и доступност здравствене заштите је приоритет Владе и Министарства здравља. Такође, улагање у реконструкцију и адаптацију постојећих медицинских објеката је императив од кога ни у наредном периоду нећемо одустати“, истакао је Храповић.

Посебно охрабрује чињеница да на том путу, како је рекао, постоји подршка и помоћ донатора, који препознају важност улагања у здравље.

„Дугујемо захвалност свим донаторима, који су, издвајајући значајна средства у реконструкцију и адаптацију одјељења за акушерство и операционог блока, допринијели да се квалитет здравствене заштите, у овом сегменту, подигне на виши ниво“, казао је Храповић.

Према његовим ријечима, Влада је ове године за набавку савремене опреме за болницу у Бару уложила скоро 320 хиљада еура.

„Почетком наредне године почиње инвестиција вриједна 1,1 милион еура, кроз пројекат енергетске ефикасности, како би се услови рада свих запослених побољшали и како би се грађани осјећали угодније у барској болници“, казао је Храповић.

Улагање у објекте и опрему, како сматра, не значи много, ако се истовремено не улаже у кадар.

„Скоро 300 запослених у барској болници посвећено и одговорно раде свој посао и пружају квалитетну здравствену заштиту, а наш допринос дајемо на начин, што смо само прошле године обезбиједили и опредијелили преко 20 специјализација. Желимо да млади кадар, када се врати са специјализација, заједно са постојећим кадром, подигне квалитет здравствене заштите на виши ниво, како би грађани здравствену заштиту убудуће добијали у мјесту боравка“, појаснио је Храповић.

Директор Опште болнице „Блажо Орландић“ у Бару, Драгослав Томановић, казао је да та болница има традицију дужу од 70 година и да данас представља регионалну здравствену установу за пацијенте Бара, Улциња и дијела Будве.

„То је више од 80 хиљада становника. У болници се годишње хоспитализује око осам хиљада пацијената, буде оперисано око 1.500, а на свијет дође око 800 новорођенчади. Вриједност радова и опреме реконструисаног операционог блока је око 50 хиљада, а породилишта око 35 хиљада еура“, казао је Томановић.

У операционом блоку су, како је казао, инсталирани сензорски елементи за прање руку и инструмената, као и систем полица за стерилизацију.

„Замијењене су санитарије, електроинсталације и керамика у предсали, уграђена аутоматска врата на све три сале и улазу. У породилишу је адаптирана порођајна сала, реновиран је дјечји бокс и све собе, реконструисана два санитарна чвора и један новоизграђен“, рекао је Томановић.

Он је захвалио свим донаторима на, како је додао, вриједним донацијама за болницу у Бару и истакао да су у току успјешни преговори са Компанијом Воли, око донаторског уговора вриједног преко 60 хиљада еура.

„Надамо се да ће то бити завршено за 10-ак дана, а односи се на набавку вриједне медицинске опреме“, казао је Томановић.

Предсједник Општине Бар, Душан Раичевић, рекао је да су реновирања операционог блока и породилишта, само неки од пројеката који ће бити реализовани у барској општој болници.

„Већ на прољеће се сви радујемо почетку радова на пројекту енергетске ефиксаности, а убијеђен сам да ће представници привреде и Општина Бар, заједно са Министарством здравља и Фондом за здравствено осигурање и даље наставити да подржавају све активности, које се буду спроводиле са циљем побољшања услова рада медицинског особља, али и боравка свих пацијената у овој болници“, казао је Раичевић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?