Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Премијерском сату: Влада наставља реформу система образовања, радује ме да млади доминантно виде будућност у туризму и пољопривреди

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је на Премијерском сату да је повезаност образовања и тржишта рада постављена као циљ у свим стратешким документима из области образовања, и да квалитетна сарадња између послодаваца и школа остаје приоритет рада Владе у овом сегменту, те да је на том плану предузето низ активности које су дале резултате.

„Свједоци смо колико су сваког дана управо занимања која захтјевају средњи ниво образовања дефицитарна и у многим развијенијим земљама Европе, те да баш у тим областима постоји највиши степен неусклађености понуде и потражње. Са друге стране, у инфлацији факултетских диплома, ових или оних звања, све чешће говоримо о неусклађености са потребама тржишта рада. Неријетко веома стидљиво говоримо и о квалитету стечених знања“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је, одговарајући на питање посланика Бориса Мугоше из Социјалдемократа о томе који су конкретни резултати Владине политике у сегменту средњег стручног образовања, рекао да је Влада свјесна постојања проблема структурне неусклађености на тржишту и прилично високог обима запошљавања странаца, наставила реформу свих нивоа образовања, с посебним акцентом на средње стручно образовање.

„У том циљу спроведен је читав сет мјера и активности, и не само на законодавном плану. Уз подршку Привредне коморе створене су претпоставке да се ученици образују у реалном радном окружењу па су и најважније измјене Закона биле усмјерене на поновно покретање дуалног образовања. Данас у том систему, у 26 школа на територији 18 општина имамо преко 250 послодаваца и око 570 ученика којима је обезбијеђена и адекватна новчана накнада за уложени рад током учења. Посебно бих истакао да је у претходној и овој школској години додијељено укупно око 420 стипендија ученицима стручних школа који су се одлучили за неки од смјерова за дефицитарне квалификације. Све ово резултирало је чињеницом да за само двије године биљежимо повећање уписа на такозвани трећи степен за скоро 200%. (Школске 2016/17 - 566 ученика, 2018/19 - 1561 ученик)“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да млађе генерације постепено мијењају одомаћену свијест да се након година школовања, за просјечну плату, тражи доживотно ухљебљење у администрацији и подсјетио на резултате истраживања јавног мјења спроведеног прољетос за потребе израде Комуникационе стратегије Владе према којем млади доминантно сматрају да ће туризам (76,4% испитаника) и пољопривреда (68,5% испитаника) креирати довољно послова за њих. „И то је оно што ме радује“ – рекао је премијер Душко Марковић. Додао је да напредним ставовима млади показују да њихов поглед сеже даље у будућност, да је њихова визија Црне Горе развојно оријентисана, и да ће политике које спроводимо у областима туризма и пољопривреде, генерисати нова, квалитетна и добро плаћена радна мјеста за њих.

„Са друге стране наш задатак је да их кроз квалитетан систем образовања припремимо за захтјеве тржишта јер ће као такви доприносити свом личном напретку, и развоју друштва у цјелини“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.
      
  
  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?