Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Главни специјални тужилац био је икона дијела опозиције када је хапсио чланове ДПС-а

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је данас у Скупштини на Премијерском сату да нема никакве сличности између својевремене одлуке предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да дâ изјаву у Тужилаштву и садашње одлуке посланика Небојше Медојевића да се не одазове позиву специјалног тужиоца те да је опозиција правила икону од главног специјалног тужиоца када је он налагао притварање чланова ДПС-а.

На питање посланика Миодрага Лекића да прокоментарише наводно постојање двоструких стандарда када су у питању предсједник Ђукановић и посланик Медојевић због јавних изјава које су давали премијер је одговорио да га чуди постављање питања о догађају од прије више година.

„Ако Ви имате проблем са предсједником државе Ђукановићем на ту тему то можете да расправите у јавном политичком дијалогу или ако оцијените на неком другом мјесту“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је оцијенио да не могу бити стављени у исту раван изјава предсједника Ђукановића из 2013. да иза убиства Душка Јовановића стоје одређени кругови у Београди блиски предсједнику некадашње СРЈ Војиславу Коштуници и тврдње Небојше Медојевића на рачун главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

„Предсједник Ђукановић се одазвао позиву Тужилаштва и отишао тамо. А Медојевић неће да оде тамо и потврди оно што је рекао за човјека. Гдје ту има сличности? Нема сличности. Предсједник је отишао у Тужилаштво, овај неће да оде да каже оно што је рекао јавно и оптужио не само Миливоја Катнића као грађанина него Миливоја Катнића као специјалног тужиоца. То није само оптужба несувисла њега као грађанина него државне институције Црне Горе односно државе. Ако кажете за некога да је силоватељ особе на територији друге државе, а та држава каже да тамо није било те особе никада нит' се појављивала нит' је живјела – шта је то него лаж и подвала и клевета. И за то се мора одговарати“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да је дио опозиције хвалио главног специјалног тужиоца када је он налагао притварања чланова Демократске партије социјалиста.

„Па не може бити да је специјални тужилац одличан и најбољи на кугли земаљској када хапси људе из ДПС-а. Овдје сте га величали, овдје сте због тога тражили да Специјално тужилаштво преузме дјела из области изборног законодавства јер је он био за вас икона. А када закон закуца на ваша врата – е онда не ваља ни тужилац, не ваља ни закон, не ваља ни систем. Не може тако посланиче Лекићу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Нијесам ту да доказујем способност лидерства, него због резултата

На оцјене посланика Лекића који је рекао да је његов став и став „демократске јавности“ да је предсједник Владе недавно „опскурно нападнут из средине око [предсједника] Ђукановића“ и да премијер треба да изабере хоће ли бити „сиви чиновник или човјек реформи“ предсједник Марковић је рекао да се није у шездесетој години прихватио премијерске дужности да би доказивао способност свог лидерства.
„Него као одговоран човјек да направимо нешто на темељу наше политике, да наш резултат буде макар два посто бољи од оног претходног резултата. И због тога ми говоримо данас о нашим резултатима у ове двије године. Па ме онда критикују: 'због чега ви говорите о вашим резултатима?' Па о чијим то резултатима да говорим? Јесам ли ја добио мандат и задатак да ова влада направи резултат? Од своје партије и од мојих коалиционих партнера. Дакле, господине Лекићу, ја с тим немам проблем. Ни са колумнама ни са критичним приступом ни са анализама. Кажем оно што мислим и урадим оно што сам обећао! То је мој принцип, свиђало се то некоме или не. Шта год ко мислио о томе. А мислим да сте се у то увјерили ако хоћете бити реални“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Нема нових сазнања о убиству Душка Јовановића

Одговарајући на унапријед постављено питање о томе има ли нових сазнања о убиству главног уредника дневног листа „Дан“ Душка Јовановића премијер Марковић је подсјетио да је случај задобио судско разрјешење у којем је једно лице процесуирано и осуђено на казну затвора у трајању од 19 година.

„На томе се није стало, већ се у полицији и даље предузимају радње у циљу прибављања сазнања, идентификације и проналаска осталих извршилаца и могућих налогодаваца тог кривичног дјела. Такође се не либим ни да Вам саопштим да ја лично, пошто је то било једно од Ваших широко постављених интересовања, немам никаква нова сазнања о том криминалном догађају. Да их, посланиче Лекићу, неким случајем имам, будите увјерени да би државни органи били обавијештени истог часа“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је подсјетио да и даље дјелује Комисију за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија коју је 016. формирала Влада и којој је љетос Влада продужила мандат на још двије године.

„Имајући у виду да Комисија има обавезу подношења кварталног извјештаја – у контексту Вашег питања о евентуалним новим сазнањима о убиству уредника дневног листа 'Дан' Душка Јовановића, упућујем Вас на извјештаје Комисије, који су јавно доступни. Оно што као предсједник Владе могу да гарантујем, то је да ће државни органи у складу са законом прописаним обавезама, наставити да пружају подршку Државном тужилаштву и другим органима који учествују у кривичном поступку, нарочито у дијелу откривања кривичних дјела и проналажењу њихових учинилаца“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?