Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радуловић: Одлични резултати у све три области рада Министарства одрживог развоја и туризма

Објављено: 14.12.2018. 20:25 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, оцјењујући резултате рада од почетка мандата Владе, казао је да је изузетно задовољан постигнутим у области планирања простора и заштите животне средине, а да су у туризму постигнути историјски резултати.

„Црну Гору је у првих 10 мјесеци ове године посјетило преко 2,1 милиона туриста, што је преко 100.000 више него читаве 2017. и за преко 300.000 више него читаве 2016. године“, изјавио је Радуловић на презентацији резултата Министарства, која је одржана 14. децембра на Жабљаку. „Од почетка године до краја октобра остварено је преко 12,5 милиона ноћења, што је за 550.000 више него читаве 2017. године. Такође, по први пут у историји, у црногорским хотелима боравило је преко милион туриста током једне године.“

Радуловић је изразио задовољство постизањем циља да преко 50% кревета буде у категорији 4 и 5*. „У последње двије године отворили смо 59 хотела са нешто мање од 4000 кревета. Данас имамо 19 хотела са 5* са 2834 кревета, а поређења ради, 2016. године имали смо 9 хотела ове категорије“, нагласио је Радуловић.

Говорећи о приходима, министар је истакао да је до краја трећег квартала од туризма приходовано скоро 970 милиона еура, што је већ за скоро 100 милиона бољи резултат него у 2016. и веома јасан индикатор да ћемо ове године достићи магичну цифру од милијарду еура прихода.

Упоређујући двије године прије свог доласка на мјесто министра са двије године од како је на челу Министарства, Радуловић је казао да је донесено три пута више државних планских докумената за три пута мање времена. „Усвајање новог Закона о планирању простора и изградњи објеката резултирало је већом ефикасношћу, унапређењем система и транспарентније и квалитетније израде просторно-планске документације“, нагласио је Радуловић. Такође, Радуловић је истакао да није задовољан динамиком којом поједине локалне управе рјешавају пристигле пријаве за легализацију бесправних објеката и најавио да ће им након празника бити понуђена техничка помоћ како би се читав посао што прије привео крају.

Као веома важан пројекат, на који је посебно поносан, Радуловић је истакао реализацију треће фазе пројекта 1000+ која ће резултирати рјешавањем стамбеног питања за 400 домаћинстава, уз најповољнију камату до сада, од 2,99%.

„На сада историјски датум за животну средину у Црној Гори, 10. децемар 2018. отворили смо Поглавље 27 – животна средина и климатске промјене, и то у 27. години од проглашења Црне Горе еколошком државом. Показали смо да смо упоредо са економским развојем тежили заштити и очувању подручја од националног и међународног значаја“, казао је Радуловић. Такође, министар је нагласио да је Влада донијела Одлуку о оснивању Фонда за заштиту животне средине (Еко фонда), који ће представљати један од механизама финансирања програма и пројеката у области животне средине и климатских промјена.

Говор министра Радуловића доступан је овдје.

Презентација резултата Министарства одрживог развоја и туризма доступна је овдје.

Министарство одрживог развоја и туризма

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?