Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора успјешна у спровођењу ЕУ пројеката

Објављено: 14.12.2018. 20:45 Аутор: КЕИ
Структуре за управљање претприступном подршком Европске уније у Црној Гори су и током претходне године успјешно припремале и спроводиле пројекте које финансира ЕУ, оцијењено је на састанку Надгледног одбора за Инструмент претприступне подршке (ИПА) који је данас одржан у Подгорици.

Састанак је у име Владе Црне Горе отворила и водила замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка, Ивана Глишевић Ђуровић, а у име Европске комисије шеф једнице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједство и преговоре о проширењу, Томас Хаглајтнер.

KEI

Након још једне године спровођења програма и пројеката Ипе констатовано је да Црна Гора успјешно користи средстава ЕУ која су до сада била на располагању. Након што су успјешно приведени крају пројекти у оквиру финансијског периода 2007-2013, у оквиру периода 2014-2020 већ је планирана намјена више од 176 милиона еура подршке ЕУ, која су усмјерена на подршку спровођењу реформи које Црна Гора спроводи у оквиру преговарачког процеса, али и на даље јачање инфраструктуре.

„Успјешност у коришћењу средстава потврђује чињеница да смо за програме Ипе за 2014. и 2015. годину потписали све планиране уговоре, чиме је црногорска администрација показала спремност да постепено у цјелости преузме самостално управљање претприступном подршком, али и да се припреми за коришћење значајно већих средстава из фондова ЕУ након чланства. Посебну корист за грађане Црне Горе представља чињеница да је ЕУ током претходних десет година уложила преко 250 милиона еура у инфраструктурне пројекте, а да је само током ове године одобрено додатних 70 милиона еура из фондова ЕУ кроз механизме Берлинског процеса“, поручила је Глишевић Ђуровић.

KEI

Хаглајтнер је поручио да су посвећен рад црногорске администрације и континуирано добра сарадња с колегама из Делегације Европске уније у Црној Гори резултирали видљивим напретком у управљању средствима из фондова ЕУ.

„Успјех који је постигнут, посебно када је у питању уговарање средстава, даје за право да очекујемо да ће Црна Гора подједнако успјешно користити фондове ЕУ који ће бити на располагању током наредног финансијског периода 2021-2027“, оцијенио је Хаглајтнер.

Закључено је да ће све укључене стране у наредном периоду наставити с интензивним активностима како би успјешним спровођењем пројеката које финансира ЕУ успјели да унаприједимо животни стандард грађана и припремимо црногорске институције за испуњавање обавеза које проистичу из чланства у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?