Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Главни пројекат и тендерска документација за реконструкцију магистралног пута Шћепан Поље-Плужине

Објављено: 14.12.2018. 19:38 Аутор: МСП

Резултати пројекта WБ12-МНЕ-ТРА-01 „Главни пројекат и тендерска документација за реконструкцију магистралног пута Шћепан Поље-Плужине“ представљени су данас на завршној радионици у Хотелу Рамада.

Пројекат је припремљен за Министарство саобраћаја и поморства Црне Горе са циљем припреме техничке документације за изградњу­/реконструкцију путне дионице дужине 20км од новог граничног прелаза Паклице до Плужина. За дионицу дужине 3км од Паклица до новог моста преко ријеке Таре (не укључујући сами мост) на граници између Црне Горе и Босне и Херцеговине пројектна документација је припремљена само на нивоу Идејног рјешења, па је неопходна даља разрада укључујући и процјену утицаја на животну средину.

Дионица пута у Босни и Херцеговини између Фоче и Хума (Шћепан Поље) такође треба да се рехабилитује, а пројектна документација се финансира посредством ЕУ ИПА фондова у тој земљи.

Пројекат ће на националном нивоу у Црној Гори обезбиједити користи које се огледају у побољшаном друмском саобраћају, већој безбједности на путу и смањеном времену путовања. Такође ће побољшати регионалне везе путем транспортне руте на коридору Вц на Западном Балкану, повезујући Албанију, Црну Гору и Босну и Херцеговину са централном Европом.

Такође, пројекат је имплементиран кроз грант од 3,6 милиона еура који финансира Европска унија кроз WБИФ. Водећа Међународна финансијска институција (ИФИ) је ЕБРД. Имплементирао га је ЦОWИ ИПФ Конзорцијум (ИПФ4) који је уговорен од стране Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Резултати пројекта обухватају: 1) Главни пројекат за дионицу од новог граничног прелаза у Паклицама до Плужина, 2) Идејно рјешење за повезивање путне дионице од новог граничног прелаза у Паклицама до моста преко ријеке Таре (не укључујући сами мост) и 3) тендерску документацију за реконструкцију/изградњу у складу са правилима набавке ЕБРД-а, коришћењем услова за изградњу по правилима ФИДИЦ Црвене књиге.

Пројекат ће помоћи кориснику пројекта – Министарству саобраћаја и поморства-да планира и спроведе потребну рехабилитацију овог пута који је дио Е762 европске руте и главне путне мреже у Црној Гори.

Државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства, Ангелина Живковић, истакла је да је поменути путни правац врло важна регионална конекција која је предвиђена да побољша услове пута, скрати вријеме путовања, и повећа ниво сигурности веза између Тиране, Подгорице и Сарајева.

"Ова дионица је веома захтијевна поготово у зимским условима, јер се односи на реконструкцију 24 тунела за које је кроз идејни пројекат требало пронаћи побољшано рјешење, управо због великих сњежних наноса и одрона. Свакако, наше колеге из БиХ паралелно су радили на пројектној документацији за њихов дио од Фоче до Хума, који даље води до Сарајева. На тој дионици они су већ обезбједили за један дио кофинансирање из предприступне помоћи Европске Уније. Комплетна дионица реконструкције је процијењена на 140 милиона еура и захтјева заједнички наступ према будућим европским фондовима поред ангажмана које би имале обје државе", нагласила је Живковић.

Yанис Папапанагиотоу, главни експерт за саобраћај Програма техничке помоћи 4 (ИПФ4), истакао је да WБИФ ради већ 10 година инфраструктурне пројекте у региону и изразио задовољство што могу да допринесу развоју инфраструктуре што доприноси јачању економије и капацитета локалних експерата. 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?