Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Новим законима повећава се правна сигурност грађана, усвајају стандарди правосудне сарадње са чланицама ЕУ и јача одговорност нотарске професије

Објављено: 17.12.2018. 21:51 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин представио је данас у Скупштини Црне Горе предлоге три закона којима се унапређује правна сигурност грађана, усвајају стандарди и процедуре Европске уније у области правосудне сарадње у кривичним стварима и уводе виши стандарди јавне одговорности у раду нотара.

Предложеним Законом о овјери потписа, рукописа и преписа обезбјеђује се јединствен начин поступања свих правних субјеката који врше овјеру потписа, рукописа и преписа, чиме је обезбијеђен виши степен правне сигурности грађана.

Овим законом је надлежност нотара проширена и на овјеру рукописа. Важну новину у овом закону представија и обавеза суда, органа локалне управе и нотара који врше овјеру да инфромацију о овјери потписа у правном послу који подлијеже пореским обавезама, достави органу управе надлежном за послове пореза у року од 15 дана од дана када је извршена овјера потписа. Овакво законско рјешење допринијеће идентификацији и евиденцији пореских обвезника, а самим тим и бољој наплати пореза.

Предложеним Законом о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама Европске уније уређује се правосудна сарадња у кривичним стварима између Црне Горе и држава чланица Европске уније.

Доношењем овог закона у црногорски правни систем биће пренијети најважнији правни акти Европске уније у области правосудне сарадње у кривичним стварима, укључујући чак 17 директива и других правних инструмената Европске уније, чиме се олакшава припрема црногорских институција за функционисање у европском институционалном систему и преузимање одговорности након пуноправног чланства у Европској унији. Пропис це на једном мјесту објединили пакет европског законодавства у области правосудне сарадње у кривичним стварима и дефинисати начине примјене након ступања Црне Горе у Европску унљу.

Измјенама и допунама Закона о нотарима прописује се обавеза нотара да Агенцији за спречавање корупције подносе извјештаје о приходима и имовини у складу са законом којим се уређује спречавање корупције. Оваквим законским рјешењем јача се одговорност и транспарентност нотарске професије.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?