Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Повећан број грађана који подржавају приступање Црне Горе ЕУ

Објављено: 18.12.2018. 18:15 Аутор: КЕИ
Проценат грађана који подржавају придруживање Црне Горе Европској унији се повећао у односу на прошлу годину (62%) и сада износи 65,9%, док је број оних који не подржавају интеграцију 23,5%, показало је истраживање које је агенција Дефацто спровела за потребе Делегације Европске уније у Црној Гори. 

Највећа подршка забиљежена је на сјеверу Црне Горе - чак 74,9% становника овог региона подржава приступање. Проценти су слични и када грађане питате какав им је став о Европској унији, па њих 67,4% има позитиван став, док 23,6% има негативан став. Међу младима до 35 година овај бројка још већа, па готово три четвртине (74,5%) има позитиван став према ЕУ.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић казао је да га радује да подаци показују да грађани Црне Горе немају дилему да је будућност наше државе у ЕУ.

KEI

„Оволики степен подршке је снажан мотивациони фактор за даљи рад јер показује да су све активности усмјерене на информисање јавности о интеграцијском процесу имале добар одјек и дале резултате које су грађани препознали. Чињеница да грађани перципирају позитивне ефекте присуства и финансијске подршке ЕУ показује да је одрађен добар посао на промовисању програма ЕУ и претприступне подршке“, казао је Дрљевић. 

Амбасадор Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, казао је да има доста добрих вијести у истаживању, а да је главна да се повећала подршка Европској унији.

„Врло је важан елемент у друштву повезивати различите групе, јер је друштво доста поларизовано, али се чини да европска интеграција оно што окупља људе око заједничког циља. Мислим да то није само интересантно за нас, већ и порука са све политичке партије и актере у земљи, да је битно да приближавају Црну Гору Европској унији јер је то нешто око чега је друштво уједињено“, казао је Орав. 

Истраживање је показало да би 77,3% грађана изашло на референдум о приступању. Ако би у обзир узели само оне грађане који кажу да би изашли на референдум и који су већ опредијељени, 86% би гласало да Црна Гора постане чланица ЕУ, док би 14% било против.

Више од половине грађана (50,2%) перципирају ЕУ као највећег донатора у Црној Гори, што је пораст од 3,5 процената у односу на прошлу годину. Такође, готово половина испитаника вјерује да би Црна Гора требало да има најчвршће везе у будућности са Европском унијом. 

Говорећи о перцепцији Европске уније, представница агенције Дефацто, Оливера Комар, је казала да су грађанима били понуђени отворени одговори, да кажу шта год их прво асоцира, позитивно или негативно, на Европску унију.

KEI

„Људи о Европској унији као позитивне ствари виде кретање, слободу, стандард, прилику за боље сјутра, бољи живот, заједништво, јединство и владавину права. Када су негативне асоцијације у питању, имамо уобичајни страх од губитка идентитета, теме које се појављују у посљедње 3 године – избјеглице и мигранти, као и економску кризу“, казала је Комар. 

Највећи број грађана, њих 34,3% сматра да се Црна Гора креће онолико брзо колико то околности дозвољаваљу на путу да постане чланица ЕУ. Више од трећине испитаника (34,6%) сматра да ће Црна Гора прикључити Европској унији до 2025. године. 

Велика већина грађана, њих 82,4%, каже да је информисана у већем или мањем обиму о процесу ЕУ интеграције. Њих 37,8% тврди да их интересују информације о ЕУ, али само оне које се тичу њих лично, и тај проценат се значајно повећао у претекле двије године.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ/ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?