Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљена Монографија „Секретаријат за законодавство 1968-2018“: свједочанство истрајности ЦГ у изградњи правног система по мјери универзалних људских вриједности

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Прва публикација којом су обрађени рад, институционални развој и улога данашњег Секретаријата за законодавство у стварању права и унапређењу правног система Црне Горе представљена је данас у Подгорици у присуству највиших представника све три гране власти и угледних правника.

Монографија „Секретаријат за законодавство 1968-2018“, ауторки Душанке Јауковић, секретарке за законодавство и Славице Бајић, помоћнице секретарке, објављена је на црногорском и енглеском језику, приказује развој органâ који се баве питањима законодавства, праћења и унапређивања правног система Црне Горе од 1946. до 2006. године као и улогу Секретраријата за законодавство у стварању и унапређењу правног система независне и суверене државе Црне Горе од 2006. године до данас.

Секретарка Секертаријата и коауторка монографије Душанка Јауковић рекла је на промоцији да се водила идејом да у праву дâ јасну норму која је увијек на страни правде и правичности, како би од неправде имали са чим бранити правду.

„Данас, у години обиљежавања 130 година Општег имовинског законика за Књажевину Црну Гору, а истовремено и 50 година постојања Секретаријата за законодавство, монографја има за циљ да буде подстрек да се настави путем оних који су овај орган стварали и развијали и да својим искуством, знањем и залагањем учинимо корак даље. Истовремено желимо да кроз афирмацију нормативно-правних послова, као незаобилазне карике у изградњи правног система, подстакнемо будуће генерације правника да своје професионално опредјељење усмјере ка вршењу ових послова” – рекла је секретарка Јауковић.

Коауторка Монографије Славица Бајић рекла је на промоцији је да дјело које је данас представљено јавности сматра свједочанством о вишедеценијском процесу унапређења црногорског законодавства, које данас усклађује кораке са законодавствима европских земаља.

Потпредсједник Владе Зоран Пажин је оцијенио је на промоцији да Монографија представља далеко више од историјског прегледа институционалног развоја и улоге Скретаријата у стварању права и унапређењу правног система Црне Горе.

„Она је заправо својеврсно свједочанство истрајности црногорске државе у настојању да изгради правни систем по мјери универзалних људских вриједности, који је истовремено чврсто утемељен у аутентичним моралним квалитетима црногорског друштва ” – рекао је потпредсједник Владе за унутрашњу и вањску политику и политички систем и министар правде Зоран Пажин.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Монографија чува од заборава динамику друштвених промјена

Професорица Уставног права Маријана Пајванчић рекла је на промоцији да у бројној правничкој литератури, генерално посматрано, изостаје интересовање за цјеловито научно изучавање правила на основу којих се обликују правни прописи.

„Послови које ово тело обавља су осетљиви и деликатни јер креирају правни амбијент у оквиру кога функционише једна заједница и дефинише слободе појединаца који ту заједницу чине“ – рекла је професорица Пајванчић додајући да се од оних који раде на тим пословима захтијева сагледавање и разумијевање друштвеног контекста и изискује специфична стручна знања. Додала је да се овом монографијом не чува од заборава само развој Секретеријата за законодавство већ и динамика друштвених промјена, друштвеног развитка и друштвених прилика у којим је он као такав дјеловао под различитим називима који су одражавали те промјене.

Влада да настави подршку и помоћ Секретаријату

Душанка Јауковић је изразила посебну захвалност Влади Црне Горе и премијеру Душку Марковићу, који је, како је рекла, од самог почетка рада на овој монографији, показао изузетно разумијевање и пружио пуну подршку, што је било од пресудног значаја за њено објављивање.

Потпредсједник Владе и министар правде је указао на потребу даље подршке Владе Секретаријату рекавши да се од правних експерата Секретаријата за законодавство данас не очекује само увођење нових међународних правних норми у национални правни систем већ да „кроз 'спознају разума и смисла' тих норми у наш правни поредак досљедно пренесу есенцију општих цивилизацијских вриједности које се иза њих крију, на начин који је примјерен нашој правној традицији и духу и слову нашег правног система“.

„Ова значајна друштвена улога обавезује Владу Црне Горе да пружи сву потребну подршку и помоћ у раду и развоју Секретаријата у циљу стварања одговарајућих услова за вршење све захтјевнијих и све сложенијих правних послова из његове надлежности“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Он је оцијенио да је данас представљена монографија својеврсно свједочанство истрајности црногорске државе у настојању да изгради правни систем по мјери универзалних људских вриједности, који је истовремено чврсто утемељен у аутентичним моралним квалитетима црногорског друштва. Ауторкама је поручио:

„Нека вам инспирација и усмјерење у овом часном послу буде свијест да градећи правни поредак савремене Црне Горе заправо испуњавате завјет државничке визије Петра И, отјелотворене у Законику обшчем црногорском и брдском, и да тиме дописујете нове странице у књизи чија је прва поглавља златним словима исписао Валтазар Богишић својим монументалним правним дјелом, Опс̌тим имовинским закоником за Књажевину Црну Гору“ – закључио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Промоцији монографије и свечаном обиљежавању 50 година рада Секретеријата за законодавство, присуствовали су предсједници Скупштине и Владе Иван Брајовић и Душко Марковић, предсједник Уставног суда Драгољуб Драшковић, предсједник Црногорске академије наука и умјетности Драган Вукчевић, гувернер Централне банке Радоје Жугић, генерална секретарка Владе Наташа Пешић, министри Александар Богдановић, Никола Јановић и Мехмед Зенка и замјеник Заштитиника људских права и слобода Синиша Бјековић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

    
     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?