Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак ЗКО у Бриселу: ЕК наставља да прати напредак државе у кључним областима

Објављено: 18.12.2018. 22:48 Аутор: КЕИ
Црна Гора је посвећена испуњавању свих предуслова за добијање завршних мјерила у преговарачким поглављима 23 и 24, саопштено је на састанку Заједничког консултативног одбора цивилног сектора Европске уније и Црне Горе и поручено да ће Европска комисија наставити да прати напредак државе у кључним областима.

Састанком ЗКО, који је данас одржан у Бриселу, предсједавали су Лидија Павић-Рогошић и Павле Д. Радовановић. Делегацију Црне Горе чинили су представници Привредне коморе, Уније слободних синдиката Црне Горе, Уније послодаваца, невладиних организација ЦГО и ЦРНВО, Монтенегро Бизнис Алијансе и Канцеларије за европске интеграције.

Шеф Мисије Црне Горе при Европској унији, Бојан Шаркић, навео је у уводном излагању да је напредак Црне Горе у процесу европске интеграције настављен кроз недавно отварање једног од најзахтјевнијих преговарачких поглавља 27 - Животна средина и климатске промјене.

Подсјећајући да су отворена 32 од укупно 33 преговарачка поглавља, амбасадор Шаркић је казао да се очекује да преостало преговарачко поглавље 8 – Конкуренција, буде отворено током румунског предсједавања Европском унијом. Нагласио је и да Црна Гора остаје снажно оприједељена да испуни све предуслове за добијање завршних мјерила у преговарачким поглављима 23 и 24, те наставка привременог затварања преосталих преговарачких поглавља.

KEI

Замјеница шефа јединице за Црну Гору у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу, Барбара Хесус-Жимено, је подсјетила на усвојену Стратегију за Западни Балкан и Декларацију из Софије, кроз које је потврђена јасна европска перспектива свим земљама региона, чији ће се даљи напредак вредновати искључиво на основу индивидуалних резултата.

Поздравила је отварање преговарачког поглавља 27 и истакла да ће Европска комисија наставити да прати напредак државе у кључним областима, као што је борба против организованог криминала, корупција, прање новца, слобода медија, али и даља консолидација јавних финансија.

Састанак је обиљежила размјена информација двије стране о областима које припадају преговарачком поглављу 3 - Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, као и расправа о изазовима и напретку Црне Горе у области миграција. Договорено је да на сљедећем састанку, који ће бити одржан у Црној Гори, у фокусу пажње буде преговарачко поглавље 27 - Животна средина и климатске промјене, као и циљеви одрживог развоја.

На крају састанка је усвојена Заједничка декларација, која ће бити упућена Одбору за стабилизацију и придруживање, Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање, Европској служби за спољне послове, Европској комисији и Влади Црне Горе.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?