Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић и Предсједништво ЦАНУ: Заједно радити на питањима развоја и промоцији дијалога у Црној Гори

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић и Предсједништво Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) сагласили су се да су историја и култура наше земље потврђене вриједности те да развој, грађански склад и дијалог чине идентитет савремене Црне Горе на чијем учвршћивању и промоцији треба да дјелују сви сегменти друштва.

„Црна Гора није држава нација него држава грађана. У таквој држави опасни су и неприхватљиви сви национализми. Основно питање је да ли ми имамо одговоре које од нас очекују грађани или ћемо тапкати у мјесту и викати ко је патриота, а ко непријатељ. И да ли ћемо правити листе подобних и неподобних? Не, него вриједних и способних, односно оних који то нијесу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку у ЦАНУ. Додао је да друштвени дијалог сматра могућим и пожељним на сваку тему, осим на тему државе Црне Горе. „Држава је једина тема која не може бити предмет било каквог дијалога“ – децидан је био премијер Марковић.

Предсједник ЦАНУ академик Драган К. Вукчевић је оцијенио да циљ синхронизованог дјеловања свих релевантних сегмената друштва треба да буде Црна Гора каквој тежимо у будућности.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„У мјери у којој се будемо борили за то и Европа ће те наше вриједности препознавати“ – оцијенио је академик Вукчевић додајући да шансу морамо искористити јер немамо ни другу државу ни друго вријеме у којем је могуће дјеловати.

Предсједник Марковић је на састанку оцијенио да су кључни дефицити не само наше земље и друштва већ и цијелог региона базирани на недовољној развијености те да је то разлог из којег од почетка мандата инсистира на политикама и пројектима развоја и то прије свега Сјеверног региона као најмање развијеног.

„Зато сам покренуо пројекте да валоризујемо наше неспорне економске ресурсе и да од тога бенефите осјећају грађани. Да ли смо успјели – мислим да јесмо“ – рекао је Премијер, додајући да је таква политика већ доживјела признања и уважавања и изван граница Црне Горе. Стога, наставио је предсједник Владе, тема свеукупног развоја представља задатак не само за Владу, него за све одговорне друштвене чиниоце. „Радићемо са Академијом на оним циљевима који су важни за будућност Црне Горе. Ваш глас се чује далеко, и он одзванја“ – казао је предсједник Марковић.

Премијер је подробно информисао Пресједништво ЦАНУ о стратешким политикама Владе. Предсједништво ЦАНУ је упознало предсједника Владе за резултатима рада у протеклој години као и са амбициозним плановима за 2019. годину.

Састанку су присуствовали министри културе и спорта Александар Богдановић и Никола Јановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?