Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић сумирао 2018: На вањском плану резултати Владе су добри, а у економији импресивни

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је у традиционалном обраћањи на крају године да је протекла 2018. била успјешна на вањском и на унутрашњем плану, да се Црна Гора потврдила као кредибилна чланица НАТО-а и да је одржала динамику преговора са ЕУ, али је истакао да највећим успјехом сматра наше економске резултате које је назвао импресивним.

„Ово је била година снажне међународне афирмације Црне Горе, динамичног економског развоја, стабилизације политичких и укупних друштвених прилика. Као нова пуноправна чланица НАТО-а и у овој години потврдили смо способност да са партнерима преузмемо одговорности и доприносимо вриједностима Алијансе – миру и стабилности. Као поуздан сусјед преносили смо наша искуства земљама које су у процесу евро-атлантских и европских интеграција, помажући да превазиђу и најсложеније изазове. Све то – промовишући дијалог и стрпљење као кључне одреднице свеукупног напретка нашег региона“ – рекао је предсједник Владе на традиционалном новогодишњем пријему који је приредио за високе представнике законодавне, извршне и судске власти, политичког, привредног, културног и јавног живота и за дипломатски кор.

Одржали смо динамику преговора са ЕУ

Премијер је истакао да је у протеклој години Црна Гора одржала динамику у преговарачком процесу са Европском унијом.

„Разумјели на прави начин охрабрујуће поруке из Брисела. Посебно оне са самита Европска унија – Западни Балкан, о европској перспективи земаља кандидата али и цијелог региона“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је поручио да наша земља жели да буде у оној Европској унији каквом ће је обликовати њени грађани, али је додао да до је тада борба за европске вриједности наш примарни и најважнији задатак.

„Дакле – то је Црна Гора демократских вриједности, функционалног политичког система и владавине закона“ – рекао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Економски успјеси – импресивни, настављамо истим темпом

Премијер је, као наш највећи успјех у претходној години оцијенио економију.

„На плану остваривања економске политике Влада је остварила импресивне резултате. Биланси наших јавних финансија су значајно бољи. Двјеста милиона прихода више него у 2017, преполовљен дефицит, значајно више новца за образовање, здравство, науку и пољопривреду. Туристичка сезона је премашила рекорде прослогодишње, са више од милијарду еура оствареног прихода. А управо прије два сата објављен је и податак о расту наше економије у трећем кварталу од цијелих пет одсто, што је трећа највиша стопа економског раста у Европи. Црна Гора је данас једно велико градилиште са 138 милиона еура више страних ивестиција него у претходној години“ – рекао је на Новогодишњем пријему предсједник Владе.

Овај темпо развоја ћемо – децидан је био премијер – сасвим сигурно наставити и у 2019. години.

„И због тога ће се већ крајем наредне, а свакако почетком 2020. године то одразити на раст животног стандарда: Кроз раст личних примања; нова и боље плаћена радна мјеста; издашнији пензиони фонд и праведнија социјална давања“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да ће Влада наставити да креира економски раст који ће бити заснован и утемељен на реалним економским параметрима; раст који је одржив и дугорочан; раст који ће оснажити финансијску и економску стабилност државе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Због тога баш у тренутку најаве бољег животног стандарда наших грађана желим и да им се захвалим на разумијевању и стрпљењу у ове двије године болних и захтјевних реформи. Исказујем поштовање и нашим социјалним партнерима: синдикатима и удружењима послодаваца – на заједничким настојањима да пронађемо формулу за просперитет државе и појединца. Формулу која не познаје прелазна рјешења или куповину социјалног мира на штету дугорочног и одрживог развоја“ – рекао је премијер Марковић.

Никад оволико улагања у Сјеверни регион

Предсједник Владе је истакао да је посебно поносан на резултате политике равномјерног регионалног развоја.

„Никада се оволико средстава није опредијелило за сјевер, и никада се оволико није градило на сјеверу. Желимо да зауставимо и унутрашњу и вањску миграцију становништва из овог региона, и да огромни развојни ресурс сјевера претворимо у добро његових житеља и наравно цијеле Црне Горе“ – поручио је премијер.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Могли смо урадити више на унутрашњем дијалогу

Предсједник Марковић је оцијенио да је у овој години остварен значајно већи ниво безбједности и сигурности грађана и државе у цјелини.

„Када смо код унутрашњих политичких и друштвених прилика, морам рећи да смо сви заједно могли урадити више на плану снажења дијалога и постизања већег нивоа друштвене кохезије. Дијалога који не подразумијева једногласје, дијалога који је начин бољег разумијевања наших разлика. Он је вриједност која је уткана у темеље данашње, модерне Црне Горе. Влада ће зато урадити све да 2019-та година буде обиљежена свеукупним друштвеним дијалогом, али не о држави и њеном идентитету, јер је он миленијумски. Подстицаћемо разговор са свима па и онима који тај идентитет оспоравају. Вријеме је да пронађемо одговоре на подјеле из прошлости“ – рекао је на новогодишњем пријему предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер је пожелио званицама да одвоје вријеме за своје породице и пријатеље, да испрате стару годину и нову започну посвећени традиционалним вриједностима и свеукупном напретку, али – како је рекао - и да наставимо да будемо одговорни према нашим дужностима.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Пријему су присуствовале високе званице политичког, културног и јавног живота, међу којима предсједници државе и парламента Мило Ђукановић и Иван Брајовић, бивши предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједница Врховног суда Весна Меденица, врховни државни тужилац Ивица Станковић, поглавар Црногорске православне цркве митрополит Михаило (Дедеић) и парох подгорички Митрополије црногогорско-приморске Предраг Шћепановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?