Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Колегијум за преговоре: Нема опуштања на путу ка ЕУ

Објављено: 24.12.2018. 20:09 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESlužba za odnose s javnošću

             

Резултати које је Црна Гора постигла на плану европских интеграција су охрабрујући, али и обавезујући и у наредном периоду се морају интензивирати активности на остваривању резултата у свим областима како бисмо остварили кључни државни интерес – чланство у ЕУ, оцијењено је данас на сједници Колегијума за преговоре којом је предсједавао премијер Душко Марковић.

„Добри резултати које остварујемо на европском путу нам не смију бити изговор за опуштање. Напротив, у наредним мјесецима морамо интензивирати рад на стварању још видљивијих резултата у области борбе против корупције и организованог криминала и завршити обавезе које воде испуњењу обавеза за затварање неколико поглавља. Очекујем од цијеле преговарачке структуре максималну посвећеност и одговорност у испуњавању преузетих обавеза и поштовање постављених рокова“, поручио је предсједник Владе.

Разматрајући стање у области владавине права, чланови Колегијума су оцијенили позитивним резултате на овом пољу и посебно истакли успјех у борби против организованог криминала, те борби против трговине људима. Похваљена је међуинституционална сарадња и позитиван импулс који је у том смислу дао нови директор Управе полиције, а истакнути су и резултати овог органа као и Специјалног државног тужилаштва. 

Договрено је да се наредне године додатно унаприједи законодавство како би се органима за спровођење закона обезбиједиле могућности за ефикасно процесуирање свих видова криминала. Акценат ће у 2019. години бити на даљој реформи правосуђа као и на обезбјеђивању бољег амбијента за рад медија и рјешавање напада на новинаре и имовину медија. 

Чланови Колегијума су размотрили тренутно стање и планиране активности за достизање интерне спремности за затварање поглавља 6, 7, 10, 20, 21 и 28; реализацију обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији у 2018. и припрему Програма приступања Црне Горе Европској унији 2019-2020, као и сагледавање система координације у оквиру европске интеграције. Договорене су активности које ће водити испуњењу завршних мјерила, односно завршавању обавеза за затварање поглавља. 

У раду сједнице су учествовали чланови Колегијума, потпредсједници Владе Милутин Симовић, Рафет Хусовић и Зоран Пажин, министар вањских послова Срђан Дармановић и главни преговарач Александар Дрљевић.

Сједници су присуствовали и министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, министарка економије Драгица Секулић, министар финансија Дарко Радуновић, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић, министарка јавне управе Сузана Прибиловић, предсједница Врховног суда Весна Меденица, врховни државни тужилац Ивица Станковић, специјални државни тужилац Миливоје Катнић, директор Агенције за спрјечавање корупције Сретен Радоњић, директор Управе полиције Веселин Вељовић и генералн директорица Директората за правосуђе у Министарству правде Маријана Лаковић


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?