Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио Терминал 2 Аеродрома Тиват: Ово је примјер сарадње са Владом, развојне прилике се не чекају

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић свечано је поподне отворио новоизграђени Терминал 2 Аеродрома Тиват – прву инвестицију од када је 2006. године изграђена садашња аеродромска зграда, и том је приликом поручио да сарадњу Владе и Менаџмента Аеродрома Црне Горе сматра примјером који треба да слиједе и други у нашој земљи.

„Инвестиција која данас отпочиње свој тестни рад, представља хитан и неопходан одговор на озбиљно инфраструктурно загушење тиватског аеродрома које је дошло као посљедица интензивног туристичког раста, и повећања броја путника који долазе у Црну Гору. Управо овакав однос према државним добрима желим да видим као праксу и дјеловање одговорних људи. Уочите проблем, донесите одлуку и реализујте је. Влада ће баш као у овом, и у сваком другом случају стати иза таквог приступа“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је прецизирао да је Менаџмент Аеродрома предложио Министарству саобраћаја и поморства и Влади да се у Тивту и Подгорици изграде додатни објекти који за краће вријеме могу обезбиједити елементарни комфор путницима, али и функционалност аеродромским службама, нарочито током туристичке сезоне.

„Влада је то прихватила и у овај објекат уложено је око 3,5 милиона еура, а за објекат који ће се градити у Подгорици, Аеродроми ће уз сагласност Владе требати да издвоје још око 2 милиона еура. Прилика је да кажем да је садржај и квалитет онога чему данас свједочимо већ поставио одређене стандарде и за друге компаније које у Црној Гори управљају ресурсима и инфраструктуром од јавног интереса“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Прво проширење од 2006. године

Извршни директор Аеродрома Црне Горе Данило Орландић подсјетио је да је садашња терминална зграда отворена још 2006. године.

„Дванаест година касније, Црна Гора је стабилна држава, призната и уважена широм свијета и чланица је НАТО алијансе. Управо зато су се многе реномиране авиокомпаније одлучиле да саобраћају ка нашој земљи, посљедња од њих је Луфтханса. Нови капацитети и побољшани услови на Аеродрому Тиват били су кључна тачка коначног договора са најзначајнијом европском компанијом а седмом на свјетском нивоу, која ће од априла повезивати Црну Гору са Франкфуртом и Минхеном, својим главним чвориштима. Само посљедње двије године, Црна Гора је повезана са чак 30 нових дестинација, број опслужених путника је увећан за 600 000 и био је крајњи моменат да увећамо наше капацитете“ – рекао је директор Аеродрома.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Терминал 2 - енергетски ефикасан међу првима у региону

Представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) – организације која је учествовала у пројекту – Миодраг Драгишић, рекао је да је Терминал 2 изграђен у складу са принципима енергетске ефикасности: од фасадних материјала и изолације, преко савремене опреме, модерних система климатизације и вентилиције, до расвјете.

„Ово ће допринијети не само комфору путника и особља, већ и остварењу значајних финансијских уштеда и очувању животне средине. Изузетно је значајно што ће у оквиру овог пројекта, током наредне године бити успостављен и систем енергетског менаџмента, као дио процеса карбонске акредитације Аеродрома Црне Горе. Тиме ће се пословање учинити прихватљивијим са становишта климатских промјена, а Аеродроми Црне Горе бити међу првима у региону који су препознали значај овог међународног сертификата“ – рекао је представник УНДП-а.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
ЦГ је дестинација у коју се инвестира

Говорећи о предностима које ће бити остварене улагањима у Аеродроме премијер Душко Марковић је рекао да повезаност наше земље са европским метрополама, поред даљег унапређења доступности Црне Горе као туристичке дестинације, има димензију и кроз боље везе са нашим грађанима који су отишли у иностранство да раде или да се школују.

„Директне линије до Беча, Рима, Франкфурта, Љубљане, Београда, Истанбула, Москве, Цириха и Стокхолма, важне су за очување веза са њима“ – рекао је премијер.

Подсјетио је да је протеклих година много учињено да авио-превоз не буде само привилегија богатих људи.

„С поносом се најављује скори почетак рада Луфтхансиних линија према нашим аеродромима, али ништа мање важна је расположивост бројних јефтиних летова до западноевропских градова. Наша европска интеграција заснива се и развија на мобилности, слободи кретања и економској размјени. Зато су наши аеродроми незаобилазни и на том путу. Потреба убрзаног економског развоја земље подразумијева развој наше укупне инфраструктуре, а један од првих задатака је развој и пуна валоризација аеродрома. Казаћу вам да се развојне прилике не чекају, нити се шансе понављају. Успјех у ваздушном саобраћају, не смије да заклони поглед на изазове у осталим сегментима саобраћаја. Посебно када је у питању прилично оптерећена инфраструктура Боке Которске, гдје нас чека доста посла“ – рекао је премијер Марковић.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Предсједник Владе је подсјетио да је прошле седмице објављено да стопа економског раста у ИИИ кварталу ове године, који је подударан са љетњом туристичком сезоном, износи цијелих 5%, и да представља трећу највећу стопу раста у Европи.

„Стопе раста наше економије остварене у претходне двије године и перманентан раст броја туриста и путника, јасно нам говоре да је Црна Гора дестинација у коју се радо долази и инвестира, и у коју ће се још више улагати“ – поручио је премијер Душко Марковић.

Нови терминал намијењен одлазећим путницима површине око 3.000 м² садржи шест шалтера за пријаву путника, двије траке за контролу, савремену сортирницу за опслуживање пртљага, просторије за представнике авиокомпанија, полиције и царине.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
       
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
       

ВИДЕО (обраћање премијера): хттпс://yоуту.бе/wм72вЦгсПрМ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?