Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у КЦЦГ пустио у рад нови акцелератор: Обезбиједићемо здравствену заштиту као у Европи

Објављено: 25.12.2018. 16:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада је свакодневно посвећена политикама које треба да обезбиједе да здравствена заштита наших пацијената буде на нивоу заштите која се пружа грађанима развијених европских држава, казао је предсједник Владе Душко Марковић у Клиничком центру Црне Горе пуштајући у рад нови линеарни акцелератор вриједан 2,6 милиона еура.

„Наш циљ је да грађани у Црној Гори добију заштиту по мјери савремених здравствених центара“, истакао је премијер.
        
Истичући да ће нови акцелератор унаприједити лијечење пацијената којима је неопходна радиотерапија, предсједник Марковић је рекао да је добио увјеравања да ће уз овај савремени апарат и постојећи из 2010. године, најосјетљивијој категорији пацијената лијечење бити обезбијеђено у року до 30 дана: „То је ниво здравствене услуге које би пожељеле многе земље у региону и шире“.
                                              
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер је навео да су листе чекања за радијацијску терапију најкраће у региону, али да податак да у Црној Гори сваке године од малигних болести оболи око три хиљаде становника, тјера на још снажнију акцију.

„Зато користим прилику да најавим да је Влада планирала набавку још једног линеарног акцелератора већ у наредној години. Такође подсјећам да смо само прошле године за набавку медицинске опреме издвојили око 12 милиона еура, од чега је за Клинички центар опредијељено готово седам милиона“, истакао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Уз подсјећање да је у претходних осам година, држава обезбиједила да се 48 хиљада грађана лијечи у иностранству за шта је издвојено 76,5 милиона еура, Предсједник је нагласио да смо одлучни да јачањем кадровских и просторних капацитета све мањи број грађана своје лијечење обавља ван Црне Горе.

„То је израз огромне одговорности према нашим грађанима али истовремено обавеза да ствари преокренемо у корист наших здравствених установа и бољег стандарда љекара и запослених у њима. Јер наши љекари то једнако успјешно могу обављати и у Црној Гори само треба да им обезбиједимо одговарајуће услове“, навео је Премијер и додао да је у овој години, у односу на показатеље са почетка деценије, скоро преполовљен број пацијената који су упућивани у иностранство.

Констатујући да је здравствени систем сазријевао са државом, предсједник Марковић је истакао да му је задовољство да данас буде са онима који имају прилику да свакодневно чувају и доприносе здрављу сваког појединца, што је од непроцјењиве вриједности.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„У борби са пошастима малигних болести, због које смо и данас збили редове на овој Клиници, нема технологије која може надомјестити човјека. Управо зато су ваша професионална етика и знање оно што даје кредибилитет здравственом систему у цјелини“, рекао је Предсједник.

Даље усавршавање и улагање у кадровске капацитете, истакао је он, мора остати императив за Министарство здравља. Подсјетио је да је Влада у протекле двије године обезбиједила новац за 150 нових специјализација и 20 субспецијализација, а да је паралелно повећан број љекара на 1000 становника на 3,3 у 2018. години, у односу на 3,4 просјечно у ЕУ.

„Дакле, снажење унутрашњих капацитета здравственог система омогућиће нам да средства намијењена за лијечење грађана у иностранству преусмјеримо на побољшање стандарда запослених кроз повећање зарада и услова рада. А већ почетком 2019. године око 160 ваших колега и њихових породица ријешиће своје стамбене потребе“, казао је предсједник Марковић.

Сигурно је да ће све што смо урадили бити увод за још квалитетнији и бољи здравствени систем у служби грађана.

Директор Клиничког центра Црне Горе Јевто Ераковић је казао да је данас велики дан за Клинику за онкологију јер смо у прилици да пустимо у рад линеарни акцелератор, апарат какав нема ни једна земља овог дијела Европе.

„То смо у могућности захваљујући подршци Владе Црне Горе и Министарства здравља који су опредијелили заиста велика средства за обнову и набавку медицинске опреме за КЦЦГ“, казао је Ераковић.

Он је навео да се 2018. године на Клиници за онкологију хоспитализује око 1.800 пацијената, а обавља се преко 25.000 прегледа. Он је истакао да су за онколошке пацијенте доступни љекови какве нема ни једна земља у овом дијелу Европе.

„Пуштањем линеарног акцелератора добијамо нове могућности и унапређујемо третман онколошких пацијената. Све ће ово смањити листе чекања, а циљ нам је да у најскорије вријеме немамо никакве листе чекања“, навео је Ераковић и казао да ће у наредном периоду такође радити на побољшању услова рада и јачању кадровских капацитета.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
       
        
            
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?